Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЛЕД НОВА ГОДИНА ЩЕ ГОВОРИМ ЗА НОРМАЛНА ТЪРГОВИЯ

Свободната борсова търговия реално трябваше да започне на 24 ноември. Първата сделка обаче бе сключена едва пет дена по-късно. Продажбата на 120 акции на Химко са чиста проба рекламна атракция. И въпреки че през миналата седмица също бяха сключени две сделки, това все още не може да е обликът на една съвременна и нормално функционираща борса. Оказа се, че играчите не са готови за свободния пазар, защото не са включени в клиринговата система, която функционира към Централния депозитар. Изискването на борсата инвестиционните посредници да са се включили в разплащателната система като че ли изненада участниците на пазара. Никой освен банките нямаше готовност да отговори на това изискване.


Решаването на възникналия проблем не е толкова просто, както изглежда на пръв поглед и дори някои банки се чудят как да включат инвестиционните посредници към БУС системата.


Освен чисто техническия проблем съществува и друга причина за липсата на реални сделки. Това е разминаването на интересите на участниците на капиталовия пазар. Цените на търсене и предлагане в момента трудно се срещат на борсата и това има своето логично обяснение. През последните няколко седмици се забелязва тенденция към падане на цените на акциите, а повечето от играчите, разполагащи със сериозни количества акции за продажба, са ги придобили на много висока цена, която сега е немислимо да вземат. Очаквам обаче пазарният вакуум в най-скоро време да се отпуши, тъй като за никого не е тайна, че в България кредити се взимат трудно, а много от притежателите на акции, притиснати от липсата на оборотни средства, ще са принудени да продават.


За нормална и свободна борсова търговия в класическия й вид днес е рано да се говори, но и това ще стане най-вероятно в началото на новата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във