Банкеръ Daily

Доц. Милен Любенов:

След Нова година първо ще бъде сменен Цацаров

"След Нова година първо ще бъде сменен Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ, тъй като там вече процесът доста е напреднал като законопроект. Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев вече ще изисква малко повече законодателни промени, зависи дали ще може да бъде променен съставът на ВСС с промяна само в Закона за съдебната власт". 

Тази прогноза направи пред БНР доц. Милен Любенов, политолог и университетски преподавател.

​Доц. Любенов изказа притеснение от назначенията в МВнР на хора, свързани с Държавна сигурност, които след намесата на премиера Кирил Петков бяха освободени от министъра на външните работи Теодора Генчовска.

"Това беше един много лош сигнал, защото не кореспондира със заявките за промяна на това правителство и очакванията от него. Виждаме, че профилът на "Продължаваме промяната" са хора от съвсем друга генерация. ... В България има млади дипломати, специалисти по международни отношения, които могат да заемат тези отговорни позиции в МВнР", коментира той.

Според Милен Любенов в интерес и на България е да бъде намерено решение на въпроса за отварянето на пътя към преговори за европейско членство на Република Северна Македония.

"Няма да бъде удачен подходът, който предлага правителството - за различни работни групи. Това само ще доведе до много нови теми, които могат да възникнат. Подобни работни групи са добър начин за комуникация с РСМ, но след като страна стартира преговори за членство в ЕС. България тогава много повече може да влияе на процеса и да постигне резултатите, които желаем", посочи политологът.

Той подчерта, че в момента България плаща цената на едно грешно решение, което беше взето преди 2 години от правителството на ГЕРБ - налагането на вето.

Доц. Любенов определи като преекспонирана позицията на министъра на отбраната Стефан Янев, изразената във Фейсбук, срещу допълнителни войски на НАТО в България.

"Той не е направил някакво непремерено изказване, просто е изразил една позиция. Да, премиерът каза лично мнение, защото не е обсъждано на заседание на правителството", отбеляза Милен Любенов.

По думите на политолога само финансовите стимули няма да са достатъчни за повишаване на ваксинацията в България, а трябва и много по-масирана информационна кампания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във