Банкеръ Daily

Общество и политика

След месец разтакаване депутатите се захванаха с работа

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов разговаря с депутатите на ИТН
S 250 93487299 81ef 45b6 b67f 53635c10a629

След месец кавги и ровене в миналото, депутатите се поразмърдаха и започнаха работа по същество. "Изковаха" гръбнака на законодателния орган, т.е. конституираха всички постоянни парламентарни комисии и на бърза ръка им осигуриха работа поне за три месеца напред, защото в деловодството вече са внесени цели 43 законопроекта.

 

При обсъждането на правилника на 46-ото Народно събрание, парламентарната шефка Ива Митева предложи пленарни заседания да има през седмица, за да можело да се свърши повече работа в комисиите. Тогава обаче постоянни комисии нямаше, а колеги на Митева се притесниха, че избирателите ще ги обвинят в мързел. Е, постоянни комисии нямаше още 3 седмици, но дългите пленарни заседания и драматичните на моменти почти всекидневни изслушвания на служебните министри, така и не създадоха усещането, че народното представителство се е "претрепало" от работа. Но както и да е - това вече е минало!

Новите постоянни комисии - 22 на брой, който бяха създадени на 18 август,  превърнаха 46-ото Народно събрание в рекордьор по брой на комисии. По право, ключовите комисии се паднаха на първата политическа сила в парламента - "Има такъв народ", макар депутатите от ИТН вече да се бяха обявили за опозиция на всички останали. Създадени бяха още 5 временни комисии, които ще заседават всяка седмица. И пак времето не стига за нищо, защото с тези темпове "изчегъртването" на порочния модел на управление ще продължи най-малко... три-четири години. Ако изобщо някой има намерение да прави подобно нещо, разбира се.

Все още депутатите не са подхванали купчинката социални законопроекти, внесени веднага след откриването на 46-ия парламент от Мая Манолова и Корнелия Нинова. Продължават да отлежават правосъдните законодателни инициативи на Николай Хаджигенов и Христо Иванов. Натрупаха се и доста проекти за ремонт на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, Закона за собствеността, Закона за регулиране на ВиК услугите и т.н.

Оказва се все пак, че Митева е била права донякъде. За да може да се свърши някаква работа във всичките 22 комисии, все пак е нужно да се понамалят и разправиите в пленарната зала. Защото изслушванията на министри също попрескочиха границата на нормалността: по времето на ГЕРБ министри се вясваха в парламента от дъжд на вятър, а сега членовете на служебния кабинет почти не излизат от законодателния храм на демокрацията.

Стигна се дори до един парадокс: народното представителство тръгна да иска енергийния министър Андрей Живков да му се отчита за равенството между половете. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай пък посочи, че директивата, за която искат да изслушат министъра, не съществува. 

"Предлагам да отпадне изслушването на министъра на енергетиката, той и без това не е запознат с енергетиката, а пък с равенството между половете още повечеАко в Народното събрание нямаме какво да правим и се чудим как и по какъв начин да намерим отнякъде някаква тема, с която да се занимаваме, ще ви кажа, че вчера, когато получихме дневния ред, прочетох точка 3, че ще изслушваме министъра на енергетиката във връзка с Директива 2018/2011/ЕО. Такава директива няма. Оказа се, че има решение на Европейския съвет 2018-2011, което е в подкрепа на интегрирането на политики, програми и действия за равенството на половете и злоупотреба с малките оръжия в съответствие с програмата за жените, мира и сигурността", заяви депутатът от ДПС. И призова авторите на дневния ред да не предлагат за обсъждане теми, които не познават.

Вносителят Живка Железова от "Има такъв народ" призна от трибуната, че е допусната техническа грешка за директивата, но тя настоя точката да остане в дневния ред. В крайна сметка предложението на Рамадан Аталай бе отхвърлено и депутатите вкараха в дневния си ред изслушването на министъра. После пък Железова бе обвинена в конфликт на интереси от БСП и ГЕРБ. Тъй като била лично засегната от темата за директивата за възобновяемите енергийни източници от 2018 г., поискала поискала изслушване на енергийния министър Андрей Живков.

"Госпожа Железова има конфликт на интереси, защото има централа и изслушването на министъра засяга именно нея, нейната възобновяема енергийна мощност е част от засегнатите над 300 фирми и заради това трябва да занимаваме цялото Народно събрание", каза Драгомир Стойнев от БСП.

"И аз не мога да си обясня причината за това изслушване, този въпрос няма нищо общо с въпросната директива. Над 300 филми са получили двойно финансиране, веднъж за построяване на ВЕИ мощности и втори път искат подкрепа в преференциална цена за изкупуване на тока", посочи Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. 

Самото изслушване на Министъра протече доста вяло.

На фона на всичко това председателят на новосъздадената бюджетна комисия, скоростно започнала работа, Любомир Каримански обяви, че за актуализацията на бюджета ще са нужни до три седмици. Като се сетим колко беше кратък животът на предишния парламент и виждайки, че в този ситуацията не е много по-различна, може само да стискаме палци наистина да се свърши нещо съществено и да бъде приет поне един закон.

И тъй като във всяка една парламентарна седмица трябва да има и нещо весело, добре е да се отбележи, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС пое контрола на Комисията по въпросите на Европейския съюз, а за неин председател беше избран бившият вицепремиер Томислав Дончев, който имаше не един проблем с Плана за възстановяване и устойчивост. Комисията по култура и медии ще бъде председателствена от Тома Биков, обвинил някои европейски медии, че пускат платени публикации, в които клеветят България и управлението на кабинета "Борисов 3". Радомир Чолаков от ГЕРБ пък оглави Комисията по правата на човека. Именно той коментира темата за полицейското насилие над протестиращи с думите: "Някакви полицаи са си превишили правомощията. Неприятно е, лошо е, гадно е. Не знам къде са били крити записите, щом са излезли толкова лесно. По-скоро са били крити в други чекмеджета, не в тези на ГЕРБ и са изчакали точно този момент, за да бъдат извадени сега, за да не може да бъде съставено правителство." Той заподозря, че историята със записите, запечатали побоя над протестиращи, е схема на президента и на "Има такъв народ".

Гледайки моментната снимка на положението в парламента и скоростта, с която се работи, и три постоянни комисии да бяха създали депутатите, а законопроектите да бяха 14, а не над 40, пак щеше да изглежда, че мотивацията за постигане на реални резултати куца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във