Банкеръ Daily

Общество и политика

След критиките на президента: Дончев и Сачева се впуснаха в защита на бюджета и мерките

След като по-рано днес президентът Румен Радев разкритикува управлението на кризата, противоепидемичните мерки и предложения от мнозинството бюджет за следващата година, социалният министър Деница Сачева и и вицепремиерът Томислав Дончев отговориха задочно. На брифинг в Народното събрание те защитиха бюджета за догодина, както и мерките, които правителството прие в помощ на затворените бизнеси.

"Репликата, че бюджетът е "след мен и потоп", е цветна, но не се потвърждава от данните на нито една международна институция. Сравнете външния дълг с този на останалите държави – тази и следващата година ще сме сред тези с най-нисък дълг. По отношение на дефицита ще сме с най-ниския или с един от най-ниските дефицити“, посочи Дончев и продължи - "Тоест думите не се потвърждават от фактите. Най-яркото доказателство, че философията на бюджета не е "след мен и потоп" е това, че сме готови да го изпълним. Да критикуваш е изкуство. Това означава да си толкова добър - да напипаш същината на проблема, да формулираш критиката по най-добрия начин и с оглед на това тя да произведе ефект, да промени дадена политика, да промени нечие поведение. Това е част от изкуството на политиката. Но да казваш обратното на това, което се случва, няма нищо общо с това изкуство."

Вицепремиерът попита дали президентът обслужва лекарите, санитарите, служителите на РЗИ. "Не мисля. Това е скверна технология за трупането на политически дивиденти. И да припомня: И двата щама на коронавируса са опасни - и шипченския, и софийския", каза той, цитирайки реплика на държавния глава от 3 март, когато президентът иронизира противоепидемичните мерки, заради които бяха отменени тържествата на Шипка.

Томислав Дончев посочи, че другата седмица ще може да се разчита на още една схема, която се разработва в момента. Стойността ѝ е поне 170 млн. лв., където бизнесите ще имат право на подпомагане на определен процент от оборота. "Нека всички предприемачи, собственици, мениджъри да знаят, че за периода, когато бизнесът им е в невъзможност да бъде осъществяван, те ще разчитат на допълнителна подкрепа на държавата", допълни той.

"Не приемаме нито една от критиките на президента. До този момент не сме видели нито една негова стратегия за развитието на България, а имаше гръмки изказвания", заяви и социалният министър Деница Сачева. Според нея критичната позиция на президента има интерес да руши доверието в институциите.

Сачева увери, че ще се направи всичко възможно хората, излезли в принудителен неплатен отпуск заради новите мерки, да получат парите си преди Коледа, а социалното министерство щяло да работи между празниците.

Министърът напомни, че става въпрос за социални мерки в бюджета, както по отношение на хората с увреждания, така и за възрастните хора и мярката 60 на 40.

"Тези 24 лв., за които се говори в последните няколко дни, е мярката 80 на нула. Спекулации са думите на президента от днес, че хората няма да получат пари по празниците. Още днес, малко по-късно, документите ще бъдат качени на сайта на Агенцията по заетостта", каза още Сачева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във