Банкеръ Daily

Общество и политика

След края на пандемията ни заплашва вълна от инфаркти, предупредиха учени

След края на пандемията ни заплашва вълна от инфаркти. Всяка десета преждевременна смърт в света е свързана със заседналия начин на живот, предупреждават британски учени, цитирани от РИА Новости.

Почти половината от световното население (четири милиарда души) сега е затворено в самоизолация заради пандемията. В повече от 90 страни по света не можете да напуснете дома си без спешни случаи и трябва да работите и да учите дистанционно. Това принудително намаляване на активността е опасно. Известно е, че хората със заседнал начин на живот са много по-склонни да се разболеят от диабет и да имат сърдечно-съдови заболявания, което значително намалява продължителността на живота им. Според британски изследователи всяка десета преждевременна смърт е свързана с бездействие и факта, че хората пренебрегват физическите упражнения. На такива хора те препоръчват ежедневни дву-тричасови разходки.

Според американски изследователи, по време на физическа активност в организма на бозайниците, производството на лептин, хормон, който регулира енергийния метаболизъм, намалява. Съдейки по наличните данни, това може да повлияе на нивото на белите кръвни телца, високата концентрация на които води до хронично възпаление там, където не бива да бъде - например по стените на артериите. В резултат на това се образуват атеросклеротични плаки, които, нарастващи, са в състояние да запушват съдове.

Хора, които прекарват повече от 6 часа на ден в седнало или легнало положение, умират по-често на сравнително млада възраст от диабет, инфаркт или инсулт. Сегашната самоизолация, предизвикана от разпространението на коронавируса, и принудително снижената физическа активност могат да предизвикат бум от сърдечно-съдови заболявания, предупреждават експертите.

"Мисля, че не сега, но веднага след коронавирусната епидемия, ще наблюдаваме скок в хипертоничните кризи и коронарните сърдечни заболявания. Това се улеснява от принудителното бездействие, небалансираното хранене и липсата на комуникация", каза академикът от Руската академия на науките, кардиолог, Юрий Беленков.

Според него  не само възрастните хора са подложени на атака, но и по-младите.

"Началото на рисковата група за сърдечно-съдови заболявания е на 35 години. И сега тези активни хора промениха коренно своя начин на живот. Основният фактор на риска не е толкова ниската физическа активност, колкото неправилното хранене. Отрицателен е ефектът на изобилните мастни храни върху бързото развитие на атеросклерозата, както и върху чернодробната функция - особено в комбинация с алкохол. Според мен е по-опасно от бездействието ", подчерта Юрий Беленков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във