Банкеръ Daily

Общество и политика

След конкурс на "Музикаутор" шест училища с нов химн

Шест столични училища - 19 СУ „Елин Пелин“, 81 СУ „Виктор Юго“, 108 СУ „Никола Беловеждов“, 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, 171 ОУ „Стоил Попов“ и Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ - ще имат нов химн.

Това ще се случи благодарение на инициативата „Светилник“ на организацията за колективно управление на права „Музикаутор“. Тя бе обявена през 2021 година. Предвиждаше от Културния фонд на „Музикаутор“ да се отделят 25 000 лева за създаването на пет училищни химна. Сумата бе предвидена да покрие хонорарите на текстописеца, композитора, аранжора, работата по записа в професионалното студио на Музикалното училище.

Идеята е химнът да бъде записан от оркестъра на „Любомир Пипков“ – Младежка филхармония „София“, с диригент маестро Славил Димитров, като в записа участват и училищата, за които ще бъдат създадени песните.

Кампанията предвижда и към химните да бъдат създадени видеоклипове. Кулминацията на инициативата е концерт в края на учебната година в София, на който се очаква голяма публика - от ученици, учители, родители, гости.

Днес (8 януари) от „Музикаутор“ разпространиха информация, че общо шест училища ще имат химни. Това са 19 СУ „Елин Пелин“, 81 СУ „Виктор Юго“, 108 СУ „Никола Беловеждов“, 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, 171 ОУ „Стоил Попов“ и Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“.

„Музикаутор“ е предложил на всичките си 3000 члена да участват в конкурса за написването на училищния химн на някое от вече споменатите училища. После ръководствата им и настоятелствата са имали възможност сами да избират измежду десетките заявки от творчески екипи.

Ето и резултатите:

Химнът на 19 СУ „Елин Пелин“ с работно заглавие „Училище мое любимо“ ще бъде създаден от Ивайло Терзиев – автор на музиката и на аранжимента. Той е професионален музикант, а негови произведения са част от репертоара на изпълнители като Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Васил Петров. Автор на текста е Снежина Темелкова, която е носител на редица награди от национални и международни конкурси и фестивали, включително „Малтийския трофей”, както и на Наградата за най-добър изпълнител, Наградата на пресата и голямата награда „Сребърната раковина” от фестивала GALA в Куба.

81 СУ „Виктор Юго“ е избрало химнът му да бъде написан от автора на песни за деца и възрастни, театрални спектакли и мюзикъли Хайгашод Агасян. Голяма част от неговите песни са в учебниците по музика и са в творческо сътрудничество със Светослав Лобошки, който ще създаде и аранжимента на химна „Празнична песен“ за училището. Надежда Захариева е автор на текста. Нейният творчески път включва 13 стихосбирки, 4 романа и повече от 500 текста за песни.

108 СОУ „Никола Беловеждов“ се е спряло на Живко Колев – автор на текстовете на над 900 популярни, детски и хумористични песни, на стотици сценарии на телевизионни шоу-програми и концерти. За музиката и аранжимента училището се е доверило отново на Светослав Лобошки.

153 Спортно училище „Неофит Рилски“ е избрало за автор на музиката и аранжимента Петър Развигоров Попов. Петър Попов е автор на любимата българска песен „Кукла“, изпълнена от група „Атлас“, работил е със Стефка Берова и Йордан Марчинков към Концертна дирекция София, с Кичка Бодурова, Георги Христов и много други български популярни изпълнители, а през 2005 г. създава химна „Новатори” на Националния дворец на децата.

Текстът на училищния химн на 153-о Спортно училище „Неофит Рилски“ ще е написан от Таня Желязкова-Тея. Поетесата е публикувала на конкурсен принцип дванадесет от своите творби в десет сборника „Стъпки” – поезия от български учени (2010-2019), била е директор на Националния дворец на децата (2002-2006), член на Съюза на българските журналисти, Съюза на учените в България.

Химнът на 171 ОУ „Стоил Попов“ ще напише Андрей Дреников. Той ще е автор и на музиката, и на текста. Неговата кариера е свързана с театралната музика (над 60 постановки за драматични и куклени спектакли от 1979 г. досега). Освен това творчеството му обхваща стотици песни в различни жанрове, а мюзикълът му „Мечо Пух“ се играе в Софийска опера повече 11 години. Автор е на над 30 химна за университети, училища, детски градини, общини и сдружения. Аранжимента на химна поема неговият син Петко Дреников, който участва в създаването на редица популярни групи, най-престижната от които е „Пиромания“. Автор и аранжор е на песни за наши и чуждестранни изпълнители, на телевизионни реклами.

Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ все още не е избрало своя фаворит, който ще създаде неговия химн. Забавянето е в резултат на големия брой желаещи да напишат песен тъкмо за него.

Когато избраният стане известен, от "Музикаутор" своевременно ще съобщат. Те уточняват, че имат стремеж да продължат инициативата, като ще потърсят подкрепа и от външни партньори, които да финансират създаването на още училищни химни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във