Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЛЕД КИПЪР РЕВИЗИРАТ СПОГОДБИТЕ ПО СПИСЪК

След като Народното събрание отмени спогодбата между България и Кипър за избягване на двойното данъчно облагане, българското правителство има намерение да атакува и ред други такива споразумения. Това става ясно от мотивите на Министерски съвет към Закона за денонсиране на договора с Кипър, приет от парламента на 31 май тази година.


Проверка на БАНКЕРЪ установи, че сега в Главна данъчна дирекция подготвят протокол към договора с Китай. Според Искра Славчева, началник отдел Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане в Министерството на финансите, спогодбата с Китай е на дневен ред, тъй като в нея не са регламентирани отношенията между свързаните лица, а от актуализация се нуждаят и критериите за определяне на това кое лице е местно. Всички договори, подписани до 1990 г. по силата на Указ 56, ще бъдат актуализирани по график. Където е възможно, това ще става с протокол към съответната спогодба, обясни за БАНКЕРЪ г-жа Славчева.


Досега нашата страна е сключила договори за избягване на двойното данъчно облагане с 44 държави. С десет от тях - Австрия, Великобритания, Германия, Дания, Китай, Малта, Норвегия, Финландия, Франция и Швеция, това е станало до 1990 година. В тях, подобно на кипърската спогодба, на практика съществуват нулеви ставки за облагане на някои видове доходи, получени в България.


Например дивиденти, които получава финландско дружество в нашата страна, не се облагат с данък у нас.


В Австрия също има елементи на офшорно законодателство. Юристи обясняват, че Виена е предвидила възможности за създаване на дружества-холдинги, работещи при специфични данъчни условия. След втората година от създаването им, ако са ангажирани в активен бизнес, те получават обратно парите за платените от тях налози, след което повече не дължат данък.


Въпреки че беше отменена в последния ден на май, спогодбата с Кипър ще продължи да действа до края на годината. Причината е в необходимостта от шестмесечно предизвестие, залегнала в условията за прекратяване на споразумението. Проектът за нова спогодба предвижда частично облагане на физическите и юридическите лица и в България, където те създават своите доходи. Практиката е пасивните доходи (дивиденти, лихви) да се облагат с 10%, заяви Искра Славчева, и такова предложение се съдържа в българския проект, който вече е пратен в Никозия чрез нашето външно министерство. Той предвижда също от обхвата на спогодбата да бъдат изключени офшорките и тя да се прилага само за кипърските дружества. Какъв ще е отговорът на Никозия можем само да гадаем, след като там не погледнаха с добро око на последните данъчни напъни на България.


Проблемът за двойното данъчно облагане и неговото избягване съществува, откакто държавите са почнали да изграждат данъчните си системи. Въпреки това има случаи, в които данъчните власти на две или повече страни изпадат в сложна ситуация. Експерти цитират нашумелия преди години спор между Съединените щати и Франция по повод авторски и лицензионни възнаграждения, изплатени на известната попзвезда Мадона. Тъй като страните така и не могли да стигнат до споразумение, материалното момиче се оказа под ударите на двойното данъчно облагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във