Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЛЕД КАТО ГОДИНЯСА, СДЕЛКАТА СЕ ПРОВАЛИ

Година след откриването на процедурата за приватизация на БИОХИМ, почти стъпила на финала, тя бе върната на изходна позиция.


На 20 юли 1999 г. надзорният съвет на банката освободи представителите на Глендейл Дейвид Туйетс Дейвид Бартън и Робърт Прайс от длъжностите им на изпълнителни директори на кредитната институция. Същия ден Банковата консолидационна компания, която е член на надзорния съвет на БИОХИМ, обяви, че на 24 юли 1999 г. открива приватизационната процедура и започва да набира оферти за банката. Договори за конфиденциалност с БКК сключиха ОББ, РОСЕКСИМБАНК, НЕФТИНВЕСТБАНК. Освен тях на гишето се явиха консорциум между Първа инвестиционна банка и ЮНИОНБАНК, Българска холдингова компания, Орел Г Холдинг и турските Шумербанк, Егебанк и Глобъл Секюритис. До 30 март 2000 г., крайния срок за подаване на оферти, своите предложения за покупката на БИОХИМ направиха НЕФТИНВЕСТБАНК, Орел Г Холдинг и консорциум ПИБ-ЮНИОНБАНК.


Месец по-късно - на 20 април 2000 г., съветът на директорите на консолидационната компания избра за предпочитан купувач НЕФТИНВЕСТБАНК. Тя предложи да плати 10 млн. щ. долара за 67% от капитала на БИОХИМ и в рамките на два до три месеца да го увеличи с 27 млн. лева.


Орел Г Холдинг, който обяви, че е готов да плати за БИОХИМ 4 млн. лв. и да увеличи капитала й с 27 млн. лв., бе класиран на второ място. На трето БКК подреди консорциума ПИБ-ЮНИОНБАНК, който предложи да даде за БИОХИМ 5 млн. лв. и да увеличи капитала й с 67 млн. лв., като двете банки от консорциума се слеят с БИОХИМ.


Официалните преговори между НЕФТИНВЕСТБАНК и БКК започнаха на 24 април 2000 г. и трябваше да приключат до месец. Веднага след обявяването на решението на консолидационната компания започнаха неприятностите за НЕФТИНВЕСТБАНК. На 21 април медиите тиражираха информацията, че по искане на прокуратурата Софийският градски съд е обявил за нищожни решенията на общото събрание на МОБ Свети Никола (това е бившето име на НЕФТИНВЕСТБАНК) от 8 април 1998 г. за промени в устава, надзорния съвет, името и предмета на дейност на банката. Искът на прокуратурата е бил подаден по сигнал на бившите акционери на банката Цветан Начев и вече покойния надзорник в нея Владимир Кънчев. Решението на съда веднага породи въпроса дали сегашното ръководство на НЕФТИНВЕСТБАНК е легитимно. То от своя страна похаби доста време и усилия, за да обяснява, че съдебното решение не обезсилва решенията и действията на сегашния управителен съвет, особено преди да са минали обжалванията му пред по-висшите съдебни инстанции - Апелативния и Върховния касационен съд.


Въпросният съдебен казус в онзи момент не притесни вицепремиера Петър Жотев. На 25 април 2000 г. той проведе първите разговори с представителите на предпочетения кандидат-купувач. След завършването на близо двучасовата среща Петър Жотев заяви за в.БАНКЕРЪ, че БКК си остава благосклонна към НЕФТИНВЕСТБАНК и преговорите с нея ще продължат по предвидения план. Те трябваше да приключат на 24 май и през целия едномесечен период на разговорите не се прокрадна дори и намек за разногласия между продавача и купувача на БИОХИМ.


Но на 7 юни - след неофициалните съобщения за приключването на преговорите и внушителните заглавия във всекидневниците, оповестяващи края на сделката, съветът на директорите на БКК внезапно поиска от НЕФТИНВЕСТБАНК подробна информация за всичките й акционери, които притежават повече от 3% от капитала й. Идеята, както се твърди, дошла лично от премиера, а смисълът на операцията бил да се установи дали някоя от шестте офшорни фирми - акционери на купувача, не са под крилото на Майкъл Чорни. Официалното съобщение от БКК бе, че шефовете на компанията искат да знаят дали тези фирми разполагат с достатъчно собствени средства, за да участват в увеличението на капитала на НЕФТИНВЕСТБАНК, и какъв е техният произход. Като има тази информация, БКК ще реши какъв ще бъде изходът на сделката за БИОХИМ.


На 10 юни 2000 г. се проведе годишното общо събрание на НЕФТИНВЕСТБАНК, на което акционерите препотвърдиха всичките си решения от изминалите общи събрания и дадоха мандат на надзорния и на управителния й съвет да купят БИОХИМ. Седмица по-късно всички искани от БКК документи за акционерите на НЕФТИНВЕСТБАНК бяха внесени в управление Банков надзор на БНБ. То ги проверява близо месец и на 17 юли ги предостави на съвета на директорите на БКК за окончателно решение. Осем дни по-късно - на 27 юли, директорският борд на консолидационната компания отхвърли офертата на НЕФТИНВЕСТБАНК, както и предложенията на класираните на второ и трето място кандидати Орел Г Холдинг и консорциума ПИБ - ЮНИОНБАНК, защото в крайна сметка били неприемливи. В близките седмици БКК ще открие нов търг за набиране на оферти за БИОХИМ. В очакване на новите кандидат-купувачи консолидационната компания ще увеличи капитала на държавната банка, но с не повече от 20 млн. лева. БКК ще откупи от БНБ оценената за 6.2 млн. лв. сграда, в която се намира централата на БИОХИМ, и ще я апортира в капитала на банката по левовата й равностойност като част от увеличението му. Така през септември банката спокойно ще може да задели необходимите й допълнителни провизии от 15 млн. лв., без това да доведе до драстично намаляване на капиталовата й база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във