Банкеръ Daily

Ива Митева и Тошко Йорданов:

След изборите трябва да започнем със съдебната реформа

Наложи се да направим партия, защото законът е отвратителен. Много е трудно да се явиш като гражданска организация или независим кандидат. Влязохме в политиката, защото законодателството трябва да се преразглежда бавно и материя по материя. Досега бяхме лъгани и законите бяха променяни в 12 без 5. Приемането на глупав и недобър закон е много вредно за държавата. 

Това казаха пред БТВ Ива Митева и Тошко Йорданов от "Има такъв народ". 

"Според мен първите закони, които трябва да бъдат промени в следващото Народно събрание, са свързани с реформата в съдебната система. Имаме нужда от нов Висш съдебен съвет. Прокуратурата трябва да излезе от съдебната система и да има преразглеждане на прокурорската и съдийската колегии във ВСС. Отчетността на главния прокурор също е проблем, както и спецпрокуратурата и спецсъдът. Всичко това трябва да се разгледа много внимателно", добави Митева. 

"Спецсъдът и спецпрокуратурата са бухалки. Те трябва да бъдат закрити и тази тема да се приключи. В България политиците са на върха на корупцията. Корупцията у нас е издигната на държавно ниво. Това е модел на управление на държавата. Цели министерства, агенции и държавни служители са работели, за да има корупция. Това е причината да сме бедни. Намалим ли корупцията това ще ни направи по-богати", категоричен бе Тошко Йорданов. 

"Като минат изборите, тогава ще говорим за евентуална бъдеща коалиция. Нека видим резултатите от изборите и тогава ще се правят различни варианти. Ние сме готови за всяка една ситуация и имаме готови анализи, но ще ги обявим след изборите. След изборите ще кажем съвсем честно и открито какво ще правим. Няма нищо лошо да отидем и на нови избори. Мантрата, че изборите съсипват държавата не е вярна. Мога да ви кажа с кой няма да разговаряме със сигурност - ГЕРБ, ДПС и БСП.  Кабинет се съставя с практична цел - да върши работа и да решава проблемите на хората. Кабинет не се съставя, за да може една група хора да бъде щастлива", каза още той. 

"В миналия парламент по темата за правителство се видя как ежедневно може да се извиват ръце. Как да направиш кабинет, когато не знаеш дали ще имаш нужната подкрепа в Народното събрание. Има достатъчно парламентарни начини, за да се саботира работата на един кабинет", подкрепи го Ива Митева.

 "Вчера гледах дебата за машинното гласуване във вашето предаване. Чела съм и конституционната жалба на ГЕРБ срещу машинното гласуване. Останах, меко казано, учудена, защото в жалбата има изречения, които буквално не са свързани едно с друго. ГЕРБ приеха решение за изцяло машинно гласуване през 2019 година. Сега те реално атакуват това, което са решили през 2019 година", даде пример тя. 

За финал двамата се обединиха около тезата, че машинното гласуване ще направи предстоящите избори по-честни от последните. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във