Банкеръ Daily

Иво Мирчев от „Демократична България“ пред „БАНКЕРЪ“:

След изборите ще конструираме добро коалиционно управление

Г-н Мирчев, търсите ли в себе си причината, че г-н Борисов навлезе във ваш политически терен и вече се представя за яростен радетел на борбата с корупцията по високите етажи на властта?

- Той е известен като много добър актьор, затова си позволява всякакви роли и лъжи. Важното е, че Бойко Борисов в управление повече няма да участва. Това, което 12 г. никой не си представяше, вече се случи.

Но това постижение е около една трета от заявените цели на миналогодишния протест: няма разследвани министри и управници, няма арестувани полицейски насилници от площадите, Гешев си е на поста. Не смятате ли, че улицата има основания да не е удовлетворена от тези резултати?

- Това са нормални политически турбуленции. Всички видяхме, че с това, което предложи партията на Трифонов, съставяне на правителство е трудно осъществимо. Очакванията към нас също бяха много високи. Най-лесно беше да направим като „Реформаторския блок“: да обясняваме, че Бойко е мутра, да вкараме 20-30 депутати, а после, с цел спасение на страната, да влезем в общо управление. Ние имаме принципна позиция и спазваме всичко, което сме обещали преди изборите.

Но не сте във властта.

- Надяваме се, че след предстоящите избори ще успеем да конструираме добро коалиционно управление.

Може ли да се приеме, че не сте изненадани от всичко това, което се случи в 46-ия парламент? Не беше ли ясна картината още след изборите на 11 юли?

- Всичко зависеше от поведението на останалите партии. Честно казано, от ИТН не очаквахме подобен кабинет. Надявам се да са си взели поука от този тип игра и да не повторят сценария с листчето министри, които ние трябва да гласуваме. Очевидно е, че се нуждаем от коалиция с много ясно споразумение. Очакваме повече зрялост от ИТН в следващия парламент. ДБ сега има 34 депутати, но и 50 да станат - пак ще е необходима коалиция, а ние с ГЕРБ, ДПС и БСП не желаем да управляваме.

Не рискувате ли като се поставяте във функция на ИТН, след като приемате, че от тях зависи толкова много?

- Всички сме във функция на хората. Големите съмнения на демократичната общност бяха дали ще удържим на обещанията си. Е, удържахме.

Част от интелигенцията, която по принцип има симпатии към демократичните ценности, ви критикува, че прекалено много се съобразявате с твърдото си ядро, което обича да удря по масата, докато политиката предполага обратното.

- Политиката предполага компромиси. Но в случая ние спазихме това, което бяхме обещали. Избрахме принципите. С това разчитаме да привлечем и повече периферия. Доказахме, че сме предвидим политически субект.

Не включва ли това елемент на партиен догматизъм? Отчитате ли като грешка неявяването си на прословутата среща с БСП за третия мандат?

- В никакъв случай. Тази среща беше лишена от всякакъв предмет. Утре и от ДПС може да ни поканят на среща, с цел да управляват.

Защо да не се ходи на срещи, дори и с непримирими политически противници, след като всичко се казва в очите? Това е знак за диалогичност.

- На БСП им казахме каквото има да се казва още предния ден. Христо Иванов го съобщи лично на Корнелия Нинова – че срещата е излишна и безпредметна.

Защо тогава обвързахте неявяването на тази среща с отказа на ИТН да подкрепи мандата на БСП? Значи все пак срещата е била възможна за вас.

- ИТН обезсмислиха мандата на БСП с отказа си да го подкрепят.

Не влизате ли по този начин отново във функция на ИТН?

- Не. Във функция на всички останали политически субекти, в случая те бяха най-големият.

Немалко анализатори смятат, че една ваша предизборна коалиция с общи листи, дори да е само с ИБГНИ, би ви направила първа политическа сила. Какво мислите за тази политическа логика, като знаем добре първото възможно възражение относно миналото на Манолова?

- Има какво да се коментира и около Манолова, но ще ползвам друг аргумент. Практиката от последните 20 г. показва, че механичното събиране на политически сили не води до очакваните резултати.

Механичният сбор очевидно не може да ви направи първа политическа сила. Но в случая няма да се задейства механичното, а психологическото начало, покривайки по-широка палитра от възгледите на протеста.

- Ще дам пример. „Реформаторският блок“ включваше 7 партии, а вкараха 22-23 депутати.

БСП също правят коалиции „на кило“, които обикновено не дават резултат, но в случая говорим за друго.

- Точно така. Има общност, от която ние искаме доверие. Но се опитваме се да убедим по-голямата част от българското общество, че сме разумната част от политическия сектор. Преди два месеца на нас ни даваха 2-3%, а днес последните проучвания показват около 17% подкрепа, без да сме правили механични сборове. Подходът ни е друг – заставаме пред хората и говорим в очите точно това, което ще направим.

Очакванията към вас са по-големи. Например, участие под общ етикет „Промяна“ с други политически сили, където вие може да сте водещата, но не единствена съставка, с цел да се покрие периметъра на протеста. В противен случай патът в следващата партия шах е почти сигурен.

- Ще повторя, готови сме на разговори с всички политически субекти.

Хората станаха много чувствителни на тема политическа комуникация. Имате ли куража да извадите предизборно състав на кабинет, заедно с премиер?

- Откъм смелост никой не може да ни упрекне. Но би било доста самонадеяно да го направим. За всички е ясно, че следващото управление ще бъде коалиционно. С оглед на това не е подходящо предварително да се предявява премиер.

Защо, така картите са на масата пред избирателите?

- Защото още не се знае конфигурацията в следващия парламент. Ако бяхме Иван Костов през 1997 г. - със 147 депутати, щях да ви кажа още днес кой ще е премиерът. Но ние ще сме в друга ситуация, където поне 3 партии ще трябва да сглобят управлението.

Сами отчитате, че ниската изборна активност е обидна за демокрацията. Не е ли време интересът към изборите да бъде повишен с нови и нестандартни политически ходове?

- На последните избори активността беше 42%, на предшестващите 50% - това са нормални за Европа стандарти.

Да, където хората живеят спокойно, вероятно е нормално. Но нормално ли е за страни, където 70% от населението иска промяна?

- Политическата класа и управлението от последните 10-12 г. направиха достатъчно, за да отвратят хората от гласуването. Самият аз, преди да вляза в политиката, излизах да гласувам с неприятно усещане.

Как разглеждате Кирил Петков и Асен Василев като политически карти?

- Кирил и Асен са наши съмишленици, те са сред учредителите на „Да, България“. Най-нормалното им място е в ДБ.

А ако те направят отделен политически проект, съвместим с ДБ, това няма ли да е по-добър вариант за каузата на промяната?

- Засега те са действащи министри, нека видим какви са плановете им. Сигурното е, че мястото им е в нашата общност.

Кирил Петков заяви, че неговото „дясно“ се простира до границата на онези 42% пенсионери, живеещи под прага на бедността. Как чувате тази позиция от вашия десен политически терен?

- Напълно споделям тази позиция. Когато нашите родители, дядовци и баби взимат по 300 лв. пенсия, дясното изглежда по различен начин. Ние подкрепихме преизчисляването на пенсиите, за да премахнем тази обида.

Като технократ, смятате ли, че в политическото мислене е уместна употребата на двоичната система, в която съществуват само 1 и 0?

- Със сигурност, не. В политиката с нули и единици не става. Трябва гъвкав подход, но това вече е мръсна фраза. От гъвкави подходи през годините сме на това дередже.

Мръсна фраза стана покрай нечистоплътни политици.

- Да, по този начин коалиция също стана мръсна дума и сега се употребява с неохота. Но, когато предложат мениджър продажби от микрофирма с 9 човека персонал за премиер на страната, неминуемо се сещаме за нулите и единиците. Също и когато офшорен адвокат, обвинен в плагиатство, е номиниран за вицепремиер и вътрешен министър.

Казано хипотетично и почти фантастично, ако при вас дойдат хора от ГЕРБ и заявят, че са скъсали с Борисов и с корупционните практики, ще приемете ли политически диалог с тях?

- Притеснявам се, че и 5-годишната ми дъщеря няма да повярва на нещо подобно. Но, ако наистина се случи, ще приемем да разговаряме с тях за промени в конституцията. Ако искаме да отстраним Гешев и да ремонтираме съдебната система, трябва да разговаряме с всички. Имаме 34 гласа, а са нужни 160, тоест - около пет пъти повече...

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във