Банкеръ Daily

Общество и политика

След изборите ще има тежки преговори, смята Георги Първанов

Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. След като излязат резултатите, ще започнат преговори за това как ще изглежда бъдещият парламент, без тях няма как да стане. Толкова противоречиви и различни са партиите, които се очертават сега като парламентарни формации, че аз не виждам как ще стане. Ще трябват тежки преговори, може би не леки компромиси, надявам се в името на националния приоритет и интереси. В тази ситуация президентът трябва да бъде посредник. Аз винаги съм казвал, че президентът има своята висока роля като социален посредник, като политически посредник, заяви експрезидентът Георги Първанов.

Той даде пример за тезата си със ситуацията с учителската стачка преди години, когато след дълги преговори е намерена формулата за единно решение.

Така че, президентът трябва да има готовността за споделена отговорност при вземането на възлови решения за нацията. "Коалициите са на дневен ред тогава, когато има резултати. Но има прекалено тежка нетърпимост в българската политика, тя не е от сега. Така беше и през 2005 г., когато формирахме Тройната коалиция и аз непрекъснато апелирах да се снеме напрежението", допълни бившият държавен глава.

Георги Първанов коментира и предложението доц. Мангъров да бъде включен в депутатската листа на основата от него партия АБВ. "Не приемам тезата, че можем да оставим хората да "горят като съчки", да пренебрегнем риска на пандемията, която за целия свят е нещо много тежко. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки, до момента, в който излезем от ситуацията. Да, има грешки, но като цяло щабът се справи нелошо. Сега ситуацията става много критична, драматична и не трябва да политизираме този въпрос", категорично смята Първанов.

Когато създавах АБВ, съм залагал едни почтени цели и бих искал този образ да бъде запазен, защото не във всички случаи популярността е нещо добро. По-добре да си по-малко популярен, но да си останеш почтен, допълни президентът пред БНТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във