Банкеръ Daily

Общество и политика

След имунизация с "Пфайзер" не предаваме заразата

Установено е, че след имунизация с ваксината на "Пфайзер" не предаваме заразата на други. Това каза проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Тя уточни още, че всички ваксини, с които разполагаме в момента в страната, са много добри.

"Призовавам ваксинацията действително да придобие масов характер и ще има резултат от това", добави проф. Аргирова пред бТВ.

Според нея на места много важна роля имат и лекарите, които трябва да обясняват ползите от имунизацията на хората.
 
Проф. Аргирова цитира ново проучване, което твърди, че при добро ваксинално покритие по света страните ще се избавят от COVID-19 и той ще продължи да се разпространява само на отделни места, които не са добре покрити от ваксините.

Броят на ваксинираните се увеличи значително от отварянето през уикенда на т.нар. зелени коридори за ваксиниране на всеки, който иска да се имунизира, но не попада в никоя от приоритетните групи на ваксинационния план.

Над 130 000 души са получили вече първата от общо две дози от използваните в България три ваксини, в това число 11 709 души за последното денонощие. Ваксинираните с втора доза лица са 27 952.

За изминалото денонощие в България са регистрирани 1925 нови случая на коронавирус, показват данните на Единния информационен портал.

Това е най-големият брой новозаразени у нас от началото на годината.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във