Банкеръ Daily

Проучване на изследователски център "Тренд"

След гафовете на ИТН отново начело излиза ГЕРБ

При нови избори – същите 6 партии в парламента. Служебното правителство покачва положителните оценки за работата си. ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила с минимална преднина пред „Има такъв народ“.

 

В месеците на своята работа служебното правителство постепенно покачва подкрепата за своята работа, като през юли 40% декларират, че имат положителна оценка към неговата работа, а 42% отрицателна.

В последните няколко месеца не се отчита съществена тенденция в положителната оценка за работата на президента, но намаляват отрицателните оценки, като през юли 50% имат позитивна оценка, докато 32% негативна.

Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и формации. Проучването е реализирано в периода между 23 и 30 юли 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1006 души на възраст 18+. 

Над половината от пълнолетните български граждани (51%) декларират, че изборите са били честни и само 15% са на обратното мнение. Очевидно машинното гласуване повишава доверието към изборния процес, а и преобладаващото мнение е, че гласуването чрез машина трябва да остане (57%). Само 12% са на мнение, че трябва да се върне гласуването на хартиена бюлетина.

Само 8% са имали затруднения да гласуват с машина, като сред тях преобладават най-възрастните. Сред възрастовата група 70+, малко над една четвърт споделят за затруднения.

Отново 6 партии при нови избори за Народно събрание. Крехка дистанция между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ от 0.8%, но този месец в полза на партията на Борисов. В битка за третото място остават БСП и "Демократична България" съответно с 14.5% и 14.1%. Твърда четвърта позиция на ДПС с малко над 10% и 4.4% за формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Под бариерата остават "Възраждане" с 2.9%, ВМРО с 1.9% и "Българско лято" с 1.1%.

Теренът на проучването беше проведен между 23 и 30 юли на територията на България и е моментна снимка на нагласите към този период. Предложението на „Има такъв народ“ за министър-председател в лицето на Пламен Николов и последващите политически събития могат да са дали определено отражение на нагласите, но проучването няма как да го отчете

Facebook logo
Бъдете с нас и във