Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЛЕД ФИАСКОТО НА STELLAR, ПЛАМА ОЧАКВА ANDRE CIE

Откриването на процедура по несъстоятелност на Плама активизира двамата инвеститори, с които през последната половин година рафинерията и нейният собственик Евроенерджи холдинг свързваха съдбата си. Шест дни след решението на Плевенския окръжен съд, от 29 юли за обявяване на неплатежоспособността: Евроенерджи холдинг и консорциумът Andre Cie - Norwegian Oil се договориха последният да получи изключителни права при покупката на акциите на Плама. Експертите на Andre Cie - Norwegian Oil заминаха на оглед в рафинерията, а досегашният й пишман инвеститор Stellar Grup предприе интересни аеродемонстрации. Докато на 6 август хората от консорциума си вършеха работата, в небето над Плама кръжеше транспортен вертолет, в който удобно се бе настанил собственикът на Stellar Grup Ъруин Брейч. Дали това е безсмислена демонстрация, или сигнал, че Stellar не се е отказала от плевенското предприятие, е отделен въпрос. Във всеки случай новината, че фирмите на Брейч в чужбина са обявени в несъстоятелност, означава, че шансовете му за Плама са незначителни. Същото обаче не може да се каже за възможностите му да пречи на Andre Cie - Norwegian Oil.


Още в началото на юни тази година координаторът на консорциума Andre Cie - Norwegian Oil Бони Бонев заяви, че представляваните от него фирми са готови да предложат на кредиторите на рафинерията схема за погасяване на нейните задължения и да финансират възобновяването на производството. Консорциумът има на разположение тридесет дни за приключване на пълния технически, юридически и финансов одит на Плама. Очакванията са той да придобие акциите на Евроенерджи холдинг в дружеството в началото на септември тази година. За пускането на рафинерията, според специалисти, ще са необходими 6 млн. щ. долара. Още 15 млн. щ. долара ще трябват за доставката на първите два танкера с петрол. Тези пари едва ли ще затруднят Andre Cie - Norwegian Oil, който освен всичко друго се ползва и с финансовата подкрепа на Central Wechell und Credit Bank, представлявана у нас от Емил Хърсев. Големият проблем за консорциума ще са дълговете на Плама. А те са около 75 млн. щ. долара към 11 банки. Освен това и сегашният й собственик Евроенерджи холдинг има съдебно признати вземания от Плама. По информация на в.БАНКЕРЪ в момента те са около 20 млн. г. марки. Интересно какво споразумение са постигнали холдингът и консорциумът по този въпрос? Рафинерията дължи и около 3 млн. щ. долара главници и лихви на ДФРР. Точно този непогасен дълг бе поводът Плевенският окръжен съд да я обяви за неплатежоспособна, да открие процедура по несъстоятелността й и да назначи за нейни временни синдици Лилия Тодорова и Николай Пенев.


Първото събрание на кредиторите на Плама ще се проведе на 17 септември тази година. Вероятно на него те ще се запознаят с евентуалния й нов собственик - консорциума Andre Cie - Norwegian Oil и ще изслушат предложенията му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във