Банкеръ Daily

Общество и политика

След двудневни скандали: Промените в Закона за НСО са приети

Парламентарната шефка Ива Митева обяви промените в Закона за НСО за приети на първо четене на фона на двудневни скандали и хаос в Народното събрание

Промените в закона предвиждат да отпадне охраната на главния прокурор, на министрите, на заместник-председателите на парламента, както и на бивши премиери, президенти, председатели на Народното събрание.

"Поименната проверка на кворума, поискана от Мая Манолова, показва, че в зала е имало 125 депутати. Законопроектът е подкрепен от 113 от народните представители. Законопроектът е приет", обяви Митева след втория председателски съвет, свикан от нея, за да се изчистят противоречията.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС бяха най-недоволни от практиката, наложена от председателя на НС. Татяна Дончева пък смята, че законопроектите не може да са приети, тъй като те не са подкрепени от 121 депутата.

Дончева настоя Ива Митева на своя отговорност и съвест да се подпише под двата законопроекта, че са приети и да ги придвижи на второ четене.

"Съжалявам, че сте доктор по конституционно право. Все още има време да промените за трети път своето решение. Налагате порочна практика в парламента", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов настояха заседанието да се води от Татяна Дончева, тъй като била по-опитна. В отговор от "Има такъв народ" започнаха да тропат по депутатските банки, докато се изказваше депутатът Маноил Манев.

Тошко Йорданов от ИТН обвини зам.-председателя на парламента Росица Кирилова (ГЕРБ), която водеше вчерашното скандално заседание на НС, че е проявила тотална некомпетентност и некадърност и е вкарала Народното събрание в тупик.

ГЕРБ настояха Тошко Йорданов да бъде отстранен от заседанието на парламента. Напрежението възникна след като председателят на ПГ на "Има такъв народ" определи ГЕРБ като мафиотска структура. Ива Митева му направи забележка след изказването, но не го изгони, което отново подразни хората на Борисов.

*Статията е обновена в 11.08 часа на 3 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във