Банкеръ Daily

Общество и политика

След две години прекъсване Октоберфест е открит в Мюнхен

Традиционният 187-ми празник на бирата в Бавария - Октоберфест, отново бе открит в столицата на федералната провинция след две години прекъсване заради пандемията от коронавирус.  Това събитие отдавна се е превърнало в един от най-масовите празници в световен мащаб. 

Хиляди посетители, които бяха чакали цяло нощ, щурмуваха шатрите с бирени щандове и музикални сцени. Очаква се тази година да има рекорден брой посетители след принудителната пауза.

По традиция точно на обяд кметът на града - Дитер Райтер, откри феста като заби канелката в първото буре с бира с три удара със специален  чук. Това е съпроводено с думите "O'zapft is!", което в превод от австрийско-баварски диалект означава "Почва се". Така се дава началото на празненствата. А по традиция първата халба с бира се дава на премиера на Бавария - Маркус Зьодер.

Според официалната страница на фестивала литър бира тази година ще струва между 12.60 и 13.80 евро, което обаче е с 15 на сто повече от 2019 г., когато беше последното бирено събитие. Това повишение е резултат от по-високите цени по цялата производствена верига - от суровини като ечемик и хмел до капачки и бутилки. 

Въпреки високите цени и продължаващата пандемия от Ковид-19, любителите на бирата ще бъда обслужвани от 487 пивоварни, ресторанти, рибни и месни щандове, винари и други. Всички те ще работят от 9 часа сутринта до 10:30 часа вечерта. Преди пандемията около 6 млн. човека минаваха през Октоберфест. Организаторите очакват бирфеста тази година поне да се приближи до тези цифри.

Празникът се чества от 1810 година, когато е организиран за първи път по случай баварската кралска сватба на Людвиг I и Тереза Саксонска-Хилдбургхаузен. Октоберфест се счита за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян само 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във