Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЛЕД ЧЕРВЕНИЯ КАРТОН ЗА РАДОНОВ

МОЖЕ И ДРУГИ ИГРАЧИ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ ОТБОРА НА МО

Дойде време да си спомним единствената критика на премиера Иван Костов към бившия военен министър Георги Ананиев, че не може да наложи в силовото ведомство екипния принцип на работа. След тихото модифициране на пословично мълчаливия Ананиев в президентски съветник по военните въпроси, сега още едно петно зацапа имиджа на шефския екип в МО. След близо шестмесечна проверка, на 16 септември стана ясно, че Върховната касационна прокуратура ще образува следствено дело срещу заместник-министъра на отбраната Пламен Радонов. По този повод военният министър Бойко Ноев му поиска оставката, но Радонов отказа с аргумента, че оставайки на поста си, има по-добри шансове за своята защита. В крайна сметка след конфиденциална среща с него Иван Костов реши проблема, подписвайки заповед за уволнението му.


Само следствието ще установи дали и доколко е виновен Радонов, заяви дипломатично Ноев, но уточни, че ставало въпрос за неща, различни от служебните задължения. Медиите пък напомниха, че през тази пролет Радонов е разследван от органите на Икономическата полиция и НСБОП след извършената финансова ревизия на ФК Етър, чийто президент е заместник-министърът. По същото време имаше съмнения, че той е допуснал и опорочаване на търга за довършването и обзавеждането на 30-те жилища, предназначени за щаба на Многонационалните мироопазващи сили за Югоизточна Европа в Пловдив. Твърдеше се, че фирмата, спечелила търга, дала на Пламен Радонов 30 хил. г. марки подкуп. Сега заместник-министърът поясни, че по времето на търга изобщо не е бил в България.


Бойко Ноев усложни загадката за прегрешенията на Радонов, като направи изричната уговорка, че те в никакъв случай не са свързани и с договорите на МО с италианската фирма Маркони и с Мобилтел. Както писа БАНКЕРЪ в броя си от 13 декември миналата година, и уволненият вече заместник-министър, и самият министър Ноев са сред феновете на американската Маркони Аероспейс. С благословията на Министерството на отбраната тя стана недотам коректен конкурент на италианската Маркони Комюникейшънс. През 1998 г. италианците спечелиха конкурса за реализацията на прословутия проект ПИКИС. Той трябваше да осигури на четирите български формирования, включени в състава на Многонационалните мироопазващи сили, модерна полева информационно-комуникационна система, изградена по натовски стандарти. През декември миналата година Маркони Аероспейс пък получи без конкурс значително по-сладка и голяма поръчка - направата на подобна система за нуждите на Сухопътните войски. Запознати изтъкват, че в момента и двата проекта били почти замразени.


Из коридорите на отбранителното министерство витае версията, че проблемът на Пламен Радонов бил свързан с погрешните му ходове в началото на неговата заместникминистерска кариера. В първите дни той и Зафиров (който сега е заместник в МВР) влезли в комбина срещу колегата си Шаламанов. После и тримата разбрали, че разнобойната им стратегия не струва и се обединили срещу четвъртия заместник-военен министър Йордан Йорданов, отговарящ за финансовите въпроси на МО. Но промяната на курса била закъсняла.


Несериозно е, обобщават познавачите на министерската кухня, да се обвинява за злоупотребите при тях само Пламен Радонов, защото в каквото и да се е забъркал, парите не разпределя той, а заместник-министърът Йордан Йорданов. Последна дума в осветляването на тези процеси обаче ще имат следователите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във