Банкеръ Daily

Искрен Арабаджиев:

След бюджетна актуализация може да има ръст на заплатите

Увеличение на заплатите на работещите в бюджетната сфера може да има едва през юли, след актуализацията на държавния бюджет и в зависимост от инфлацията.

Обмислят се и други мерки за бизнеса работещите в реалния сектор.

Това съобщи в Ловеч председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев.

Арабаджиев уточни, че в момента управляващите анализират какво предприемат западните държави по отношение на инфлацията и всичко зависи от цените на енергийните продукти.

„Ако енергийните продукти намалеят като цени, ние ще наблюдаваме и дефлация реално в следващите месеци. Чакаме да видим март и април накъде ще тръгнат енергийните продукти“, посочи той.

Арабаджиев допълни, че за евентуално увеличение на заплатите в държавния сектор може да се мисли едва при актуализацията на бюджета.

„Може да се увеличат евентуално бюджетите и да се предвиди някакво увеличение на заплатите в държавния сектор към средата на годината при актуализацията“, поясни той.

Другата мярка, която се обмисля заради инфлацията е:

„Плащане на данъци и осигуровки  при размера на заплатата, който е бил към декември, при увеличена заплата тази година да не се дължат осигуровки.Това е единият вариант, с който да облекчим малко бизнеса и работещите. Тази мярка ще касае и държавния сектор", обясни председателят на социалната комисия в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във