Банкеръ Daily

Общество и политика

След 7 дни синоптиците от НИМХ спират работа

След като не можаха да блокират работата на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ с недофинансиране, ръководните органи на БАН успяха с административни средства. Това се казва в позиция от НИМХ по повод на вчерашното решение на Общото събрание на БАН.

"НИМХ ще спре да работи следващия вторник заради липса на ръководство. В момента институтът работи по инерция. Тази инерция рано или късно ще спре, най-вероятно следващият вторник. Ще спре прогнозата за времето, ще спрат системите за ранно предупреждение. В момента не можем да си платим ток, комуникация, хората не получават заплати, не можем да платим доставки, защото няма кой да подпише документите”, обясни бившият директор на института проф. Христомир Брънзов, който беше освободен от поста миналата седмица, в ефира на Би Ти Ви.

Той уточни, че бюджет има, тъй като МОН са превели един транш, достатъчен до края на този месец на НИМХ, но няма кой да ръководи институцията. „Не знам защо ме освободиха, трябва да питате БАН. В заповедта за освобождаване няма мотиви. От медиите разбрах, че било заради уронване на престижа на институцията”, коментира Брънзов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във