Банкеръ Daily

"Спаси София":

След 5 месеца ремонт, столичната улица "Алабин" е мърлява и отблъскваща

Така изглежда столичната улица "Алабин" след пет месеца ремонт.

Кметицата на София Йорданка Фандъкова надмина себе си. След 5 месеца ремонт, ул. Алабин изглежда изключително мърляво и отблъскващо - с криви тротоари и бордюри, некачествен асфалт, разкъсани гумени уплътнения на трамвайните релси, ронещи се замазки. Това е оценката  на гражданската инициатива "Спаси София" за поредния ремонт в София. 

Според инициативата след толкова време и като част от проект за 50 млн. лв, централната улица няма нищо общо с визия, подхождаща на модерна европейска столица.

"Ясно е, че това управление толкова си може. Няма как да е иначе след като основната им цел е близки до тях фирми да печелят поръчките, след което Общината да си затваря очите и да ги предпазва от глоби. Разликата всички знаем къде отива - я в куфар, я в чекмедже, я в чувал зад граница. С тези пари пък се купуват "медии" и "анализатори", които да ни убеждават колко прекрасно е всичко около нас. Не, няма да успеят да ни накарат да се примирим с "тука е така", коментираха от "Спаси София".

"София може да бъде прекрасен и красив европейски град. Нашата цел е той да се управлява почтено и с любов от компетентни хора, които разбират какво правят - с нулева толерантност към фирмите, които строят некачествено, с честни търгове, строг контрол и глоби", се казва още в позицията на организацията.

Строителните дейности по "Алабин" са част от големия проект за подмяна на трамвайното трасе на линия №5, който трябва да приключи през пролетта на 2023 г. Зоната на ремонта, която е с дължина по-малко от километър, е затворена от 20 юни и ще остана така в продължение на 260 дни, личи от информационните табели, поставени по оградите.

Договорът за реконструкция на релсовия път по "Цар Борис III" бе сключен на 18 януари 2021 г. и е на стойност 40 534 831 лв. Справка в регистъра за обществените поръчки показва, че само за 2021 г. фирмата, която го изпълнява – ВДХ АД, има три подписани договора за обществени поръчки - с общината, с Министерство на образование и науката и с община Костинброд. Същата има куп договори и от 2020 г. От фирмените регистри става ясно, че реален собственик на ВДХ АД е бившият шеф в АПИ Велико Желев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във