Банкеръ Daily

Общество и политика

След 4 януари ще се решава локално кои ученици могат да се върнат в клас

Учениците от началния етап ще са първите, които ще се върнат в класните стаи. Засега обаче не се предвижда връщане към присъствена форма за всички ученици. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

Обмисля се след 4 януари, ако епидемичната обстановка позволява, да се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява в кои училища и кои класове да се върнат в час. След учениците от началния курс с приоритет са учениците от 7-ми и 12-и клас. А за децата, които имат специални образователни потребности вече е взето решение, въпреки епидемията, центровете за образователна подкрепа да работят присъствено с всяко дете и да не връщат нито едно - решение, което на някои места още не се изпълнява.

По повод матурите, образователният министър посочи, че не е проблем последните теми от учебните програми да отпаднат. Националното външно оценяване за четвърти и десети клас и следващата година ще е по желание. Остават задължителни обаче изпитите след 7-ми и 12-и клас.

Във връзка с електронните устройства, нужни за обучението във виртуалните класни стаи, Красимир Вълчев, заяви, че няма да бъдат закупени 700 000 устройства, колкото са децата, за да се каже, че е осигурен равен достъп до ресурси. "Въпреки това, през европейски проекти вече са дарени 18 000 компютъра. И има очакване още 107 000 да бъдат доставени. Дотогава много ученици обаче остават извън системата електронното образование", уточни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във