Банкеръ Daily

Засега "Борисов 3" се съхрани

След 4 часа преговори: Няма решение за оставките на тримата министри от ГЕРБ

Кабинетът "Борисов 3" ще продължи да управлява в настоящата си формула. Това решиха след близо четиричасови преговори партньорите от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Засега НФСБ, "Атака" и ВМРО също запазват коалицията си.

Управляващите не са обсъждали кандидати за наследници на тримата министри - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, които подадоха оставки заради автобусната катастрофа край Своге. Този въпрос ще бъде обсъден след една седмица. 

"Може Патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта. Ние сме много емоционални, но вие какво искате – Тройната коалиция, в която един ви говори за чипа, друг ви говори за някаква заедност, трети за някаква джендърска култура. По-добре е, когато ние дори публично поставяме проблемите", коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров на свой ред заяви, че "разтурването" на кабинета ще доведе до щети за държавата. "Надяваме се да си вземем поука. Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние", посочи Сидеров, който от месеци е в остър конфликт с Валери Симеонов и дори поиска оставката му преди срещата в Министерския съвет. Атакист №1 добави, че при падане на кабинета страната ще бъде хвърлена "в хаос и неизвестност".

Вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че комуникацията между парламентарните групи на ГЕРБ и Патриотите ще бъде подобрена през новия политически сезон. По-рано Цветанов увери, че няма да бъде преназначен на поста вътрешен министър. "Към настоящия момент има подадени оставки, няма решение и няма стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, заяви още Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов не присъства на брифинга в правителствената сграда. Очаква се той да коментира повечето въпроси на заседанието на Министерския съвет във вторник. 

В същия ден ще се проведе и първото заседание на Народното събрание за новия политически сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във