Банкеръ Daily

Общество и политика

След 15 години ще има глад за учители и медицински сестри на трудовия пазар

Заради демографската ситуация се очаква през следващите 15 години да се увеличи делът на работниците над 55-годишна възраст, като ще намалее и коефициентът на заетост. В градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград ще има най-голямо търсене на работна ръка. Това стана ясно, след като Министерството на труда и социалната политика представи средносрочните и дългосрочни прогнози за развитието на трудовия пазар.

Актуализираните прогнози за пазара на труда сочат, че през 2034 година ще имаме 6% по-малко заети на пазара на труда във възрастовата група 15-64 години. Това означава, че ще работят 190 000 души по-малко, отколкото сега.

„През 2034 година структурните дефицити за кадри със средно образование се предвижда да засегнат над 77 000 работни места, на които ще бъдат ангажирани лица с по-ниска или по-висока квалификация от необходимата“, коментира министър Бисер Петков.

Доц. Алекс Ганева от изследователския екип, ангажиран с проучването, посочи, че най-търсените професии след 15 години ще са тези на учителите и на медицинските сестри. „Медицински сестри и акушерки, учители за средно образование и учители в начален етап на основното образование. Въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ще има все по-голяма потребност от човешки ресурси, ангажирани точно в тези сектори“, каза тя.

През 2034 г. по-малко атрактивни и като брой по-малко ще са заетите в търговията. „Друга професия, която се характеризира с намаляващо търсене, въпреки че е много популярна, това е на сервитьора и бармана. Техният брой ще намалява“, добави доц. Алекс Ганева.

Месечните детски добавки да се отпускат при по-висок доходен критерий през следващата година. Това предлага социалното министерство на  финансовото ведомство. „Защото това не е правено от три години и то води до стесняване, намаляване на обхвата, тоест на броя на семействата, които получават тази месечна подкрепа. За нас е важно да се увеличи съответно този доходен критерий. Съответстващо на ръста на доходите, на минималната работна заплата, нашето предложение е с 50%, тоест от 400 на 450 за първия праг, и съответно от 500 до 550, когато се получава 80% от помощта“, обясни министър Петков.

Догодина по-висок ще бъде и размерът на над 600 000 души с увреждания. Социалният министър поясни, че увеличението ще дойде от новия, по-висок праг на линията на бедност, тя ще е 15 лева по-висока. По това перо ще се заделят над 400 милиона лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във