Банкеръ Weekly

Томислав Дончев:

След 10 години ще продаваме зелени технологии

"Всички трябва да позеленяваме, но не искаме да бъдем зелени и бедни", заяви вицепремиерът Томислав Дончев на срещата между предприемачи и правителството. По думите му през следващото десетилетие Зелената сделка ще промени из основа начина, по който се прави бизнес, произвежда се енергия, както и живота на хората.

Според  Дончев това, което е анонсирано от Европейската комисия, е свръхамбициозна програма за редукция на емисиите: "Светът така или иначе ще позеленява. Ние ще бъдем в авангарда и след 10 или 15 години ще сме в позицията да продаваме зелени технологии в едни или други държави".

Вицепремиерът изтъкна също, че българската икономика се е развила значително след присъединяването на страната към Европейския съюз и в значителна степен е сменила профила си, но все още остава малка. Ниската производителност на труда и високата консумация на енергийни ресурси са другите характеристики на българската икономика. По-важното обаче е как ще се развива тя занапред.

По мнението на Дончев зелените теми не са наука, а идеология. Той се обяви "за" редуциране на въглеродните емисии, но с темпове, с които сме готови това да се случи. Опасенията му са, че средствата от Фонда за справедлив преход, предвидени за зелената трансформация, може да се окажат недостатъчни.

Скоро в Министерския съвет ще влезе проектозаконът за индустриалните зони, чиято цел е бързо да се стимулират инвестициите. В началото на февруари проектът му ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

"Проектозаконът съдържа в себе си много фин баланс от стимули за всеки инвеститор в индустриалната зона. Казано на битов език, опитваме се да смачкаме режимите, така че нещата да се случват по-бързо – и за този, който създава индустриална зона, и за този, който реши да създава мощности", обясни пред журналисти Томислав Дончев. Както и че " желанието на кабинета е, когато се появи инвеститор, да може законодателно да бъде стимулиран и бизнесът му да заработи за една година, а не да чака по три и повече, както е сега".

Facebook logo
Бъдете с нас и във