Банкеръ Daily

Общество и политика

Слави Трифонов внесе документи в ЦИК за референдума

Телевизионният водещ Слави Трифонов внесе документи за регистрация на Инициативен комитет в подкрепа на въпросите от референдума, който ще се проведе заедно с президентските избори, съобщи БиТиВи.

"По закон бяха необходими 2500 подписа в подкрепа на Инициативния комитет. Трите въпроса в допитването ще са за мажоритарно и задължително гласуване, както и за намаляване на партийната субсидия на 1 лев за действителен глас. Някои от въпросите в референдума се отнасят точно за нашите сънародници в чужбина и съм сигурен, че те ще гласуват в референдума много активно", коментира Трифонов. 

Той обясни, че въпросът за електронното гласуване, който отпадна от запитването, е от огромно значение. Този въпрос ще присъства обаче в следващ референдум или ще бъде решен по някакъв друг начин.

"С референдума ние даваме възможност на нашите съграждани да изразят волята си, без да правят революции, без да събарят парламента и да има насилие, а по един коректен начин", изтъкна той.

Запитан дали ще подкрепи някой от кандидатите за президент, който застава зад въпросите в референдума, Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепи нито една партия. 

През юли Конституционният съд реши, че три от шестте въпроса за референдум, иницииран от "Шоуто на Слави Трифонов", противоречат на Конституцията.  До произнасянето на съда се стигна, след като президентът Росен Плевнелиев поиска Конституционният съд да разгледа дали три от въпросите са в съответствие с основния закон.

Въпросите, които отпаднаха са:

- броят на народните представители да бъде намален на 120;
- да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите;
- директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура

Въпросите, които останаха са:

- Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Facebook logo
Бъдете с нас и във