Банкеръ Daily

Общество и политика

Слави Трифонов: Спирането на предаването ми е цензура!

Спирането на вчерашното ми предаване е цензура. Това заяви на пресконференция водещият Слави Трифонов.

"Шоуто на Слави", планирано за понеделник, снощи беше спряно от bTV. В писмо до медиите телевизията обясни, че планираният епизод на шоуто няма да бъде излъчен, поради "несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание" на медията. 

В отговор Слави Трифонов определи действията на телевизията като цензура. "До този момент ние сме имали свободата, спазвайки законите на страната, Конституцията и договора с партньорите ни", посочи водещият.

Той бе категоричен, че във вчерашния епизод не е допуснал нарушения на закона. "Вчера написах писмо, което бе разпространено в интернет. /Вижте писмото тук: :http://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/slavi-trifonov-s-ultimatum-kum-noviia-parlament/. То беше изчетено в предаването не от мен, а от диктор. След това пуснахме запис на химна, изпълнен от 15-хилядната публика от концерта ни в Лондон. После анонсирах актьорската вечер. Защо беше спряно предаването не мога да кажа. Това е цензура, аз не нарушавам закона по никакъв начин", обясни Слави Трифонов.

"В договора ми с БТВ е посочено, че предаването не е с изцяло развлекателен характер. В това предаване аз мога да изкажа позиция на мен и моите колеги. Случилото се с референдума е наша позиция като граждани.

Позицията на ръководството на телевизията е меко казано нелепа, добави той. Трифонов уточни, че писмото му е неговата гражданска позиция за случващото се в държавата. И поясни, че в призива си към политиците също не е нарушил нито един закон. "Не съм им поставил никакъв ултиматум. Казвам на политиците, че аз съм гражданин и ще изляза да си търся правата", каза още шоуменът.

"Хората ясно изразиха воля за промяна на избирателната система. Сегашната система куца, не работи, затлачила се е. Възпроизвеждат се едни и същи политически фигури. Тези избори го доказаха", коментира Слави Трифонов.

Подкрепата за референдума беше много по-голяма, отколкото общите гласове за ГЕРБ и БСП на последните избори, посочи водещият. Той обясни, че хората на Бойко Борисов са се съобразили с обществените нагласи, изразени в референдума.

"В предишния парламент се внесоха два законопроекта с въпросите от референдума - един от омбудсмана Мая Манолова, един от ГЕРБ. Правната комисия и Народното събрание се разпуснаха. Сега казах, че новите депутати трябва да започнат да разглеждат тези законопроекти, или да приемат друг. Това е тяхната работа, но да се замитат резултатите от референдума под килима е долно и неморално", подчерта Трифонов. И допълни, че е изказал мнението си като участник в допитването, а не като инициатор.

"Ще видим дали ще започнат работа до две седмици и дали ще го приемат до два месеца. Аз вече казах какво ще направя. Предполагам моите колеги ще ме подкрепят, а какво ще направят другите гласували, не знам", обясни той.

Слави Трифонов не скри и възмущението от работата на Съвета за електронни медии. СЕМ трябва да защитава свободата на словото, но те я ощетяват, съобразявайки се с политиците, които ги назначават, отсече Трифонов. Той съобщи, че тазвечершното му предаване ще бъде посветено на тази свобода и обяви, че в него отново ще изчете писмото си към новите депутати. "Ако това издание не бъде излъчено от БТВ, опасността да разтрогна договора си виси със страшна сила", подчерта Трифонов.

Той добави, че въпросът за външна намеса в решението на БТВ, трябва да бъде отнесен към ръководството на телевизията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във