Банкеръ Daily

Общество и политика

Слави Трифонов реагира остро на преброяването в РСМ

Ако Република Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. Това заявява лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в профила си във Фейсбук.

„Моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани“, добавя той. 

Поводът за коментара на Трифонов са данните на Държавната статистическа служба на РСМ от преброяването на населението в страната. 

„При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония“, коментира Трифонов. Той отбелязва, че за да може гражданин на РСМ да получи български паспорт, той трябва да докаже, че има български корени. 

„Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи“, пише още във Фейсбук лидерът на ИТН. 

„Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава“, коментира Трифонов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във