Банкеръ Daily

Андрей Райчев:

Слави Трифонов опита тежък лупинг и тупна на земята

Протестът умря. Имаме труп. Протестът, който започна миналата година, когато прокуратурата направи опит да влезе в президентството, днес умря гадно, смрадливо, с обиди. Това каза социологът Андрей Райчев пред БТВ  по повод днешните скандали в парламента между заявилите се като партии на промяната политически сили "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Слави Трифонов е самодеец номер 1 в случая. Той се опита да направи най-виртуозното изпълнение в политиката, което в България е правено само веднъж и то не много успешно – правителство на малцинството. Това у нас е правил само Филип Димитров и този кабинет си отиде само след година. Това е най-тежкият лупинг в политиката, изисква безкрайни хитрости, компромиси с партньори и обиколки. Той опита да направи този лупинг в политиката и не успя да го направи - тупна на земята, падна", заяви Райчев.

"Преди да поговорят със Слави Трифонов другите две протестни формации му казаха, че е агент на Държавна сигурност, турско мекере. Последва непремерено изказване на Трифонов, за да се стигне до днешните "болонки". Тези обиди ще имат своето отражение с месеци напред. В момента най-адекватно се държи БСП. Те се държат просто образцово и се опитват да гасят пожара", посочи политическият анализатор.

"Примитивното ниво на разговор в момента изключва не просто трети мандат, то изключва мандат и в следващия парламент (успешно реализиран мандат за съставяне на правителство - б.ред). Нещата са извън всякакви рамки и не мога да допусна, че те ("Има такъв народ" и "Демократична България" – б. ред.) ще направят правителство заедно. Те много добре знаят, че си играят с парламентарната система на България. Понеже и двете формации са виновни, се обвиняват взаимно и казват "Иванчо е виновен", защото им е важно на кого ще издърпа ушите българският народ. Ако питате мен, ще издърпа ушите и на двете формации", коментира Андрей Райчев.

Според него голямата им грешка е, че влязоха в хипотезата за революция, а в България няма революционна ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във