Банкеръ Daily

Общество и политика

Слави Трифонов обяви собствен кабинет, не желае коалиции

"Няма да правим коалиция с нито една партия. "Има такъв народ" ще вземе мандата и ще представи свой състав и структура на кабинет”. Това обяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в първия си коментар на изборния резултат. При обработени малко над 95% от изборните протоколи партията му е втора политическа сила, водена с 0.25% от коалицията ГЕРБ-СДС.

Да се включат в кабинета са били поканени служебните министри на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на образованието Николай Денков, но те са отказали, съобщи Трифонов.

"Мина немалко време, откакто обявих, че ще правя политически проект. Оттогава досега чух и прочетох всякакви неща за себе си - че правя внушения, че това са фантазии, лъжи, всякакви глупости. От толкова много години съм в публичното пространство и съм влизал в домовете ви. През всичките тези години с моите колеги реализирахме редица каузи, проведохме и много битки. Всичко беше пред вашите очи. Изумява ме това, че някои хора все още не разбират какво правим с моите колеги. Винаги сме правили едно и също - това, което ни повелява моралът, законът и професионализмът", каза лидерът на "Има такъв народ".

Той припомни, че преди 6 години с екипа си инициира референдум за смяна на политическата система. Според Трифонов още тогава е било ясно, че действащата система генерира несправедливост и произвежда неморални и недостойни хора в политиката.

Ето и имената, които влизат в състава на предложения от "Има такъв народ" кабинет:

Николай Василев - министър-председател

Мария Бойчинова - министър на финансите

Любомир Дацов- министър на икономиката

Наталия Митева - министър на образованието

Красимир Ненов - министър на енергетиката

Велислава Петрова - министър на здравеопазването

Михаела Лашова - министър на регионалното развитие и благоустройството

Христо Алексиев - министър на транспорта

Ивайло Кожухаров - министър на туризма

Пламен Абровски - министър на земеделието

Теодора Генчовска - министър на отбраната

Лилия Иванова - министър на труда, социалната и демографска политика

Станислава Армутлиева - министър на културата

Петър Илиев - министър на правосъдието

Радостин Василев - министър на младежта и спорта

д-р Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси

Ради Найденов - вицепремиер и министър на външните работи

проф. Николай Радулов - вицепремиер и министър на вътрешните работи

Сред основните приоритети на предложеното правителство е построяването на необходимия брой детски градини, построяване на детска болница, закупуването на медицински хеликоптери, концесия и построяване на всички магистрали, купуването на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, стартиране на приватизацията на Българската банка за развитие, подобряване на прозрачността при обществените поръчки, изкореняване на порочната практика милиарди левове да се харчат от държавни структури без конкурс и милиарди да се плащат авансово на изпълнители, а редица ремонти да се представят за аварийни с цел да се заобикаля Законът за обществените поръчки. 

Сред останалите приоритети е дигитализация на услугите, промяна в избирателната система, въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и субсидия от 1 лев за партиите. Закриване на спецпрокуратурата, ускоряване на строежа на газовия интерконектор с Гърция, потвърждаване на заявлението за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген.

"Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА. Ще направим и всичко възможно към тях да се присъедини един македонец, за да не гледаме в земята от срам, а за да гледаме нагоре към звездите. Време е за друго – време е за подкрепа за идеи, а не за постове. Време е всичко да се случва пред вашите очи. В последните години парламентът беше смачкан, маргинализиран и унизен. Сега той може да си върне достойнството. България беше премиерска република, която беше управлявана от джип. Убеден съм, че изброените приоритети не могат да са приоритети само на една политическа партия. А дали те ще бъдат приоритети за мнозинството депутати, предстои да разберем. Ще очакваме връчването на мандата от президента Румен Радев. Няма да има прошка за тези, които са нарушили или нарушават закона", каза Слави Трифонов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във