Банкеръ Daily

Общество и политика

Слави Трифонов не се появи на изборните консултации при президента

Шоуменът и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов пропусна изборните консултации при президента Румен Радев, които се провеждат в събота (9 януари) с участието на извънпарламетарните политически сили. По време на разговорите на "Дондуков 2" партията "Има такъв народ" бе представлявана от Тошко Йорданов. Засега не са ясни причини за отсъствието на Слави Трифонов, който реално е лицето на формацията.

Радев обясни провеждането на консултации с извънпарламентарните сили с аргумента, че са важни не само за изпълнение на конституционното положение, че политическият живот в България се основава върху принципите на политическия плурализъм, но и защото тези избори за първи път ще бъдат в условия на пандемия.

В изказването си президентът акцентира, че мнението на партия "Има такъв народ" е важно, защото "към момента са лидер в социологическите проучвания".

"Изключително важно за нас е и да има равнопоставена и ефективна предизборна кампания така, че да може следващият парламент да бъде реално отражение на волята на българите. Това в условия на пандемията предполага и набиране на застъпници, наблюдатели и всички фактори, които да гарантират прозрачността на изборите“, посочи Радев.

Любопитно бе, че заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов се спря именно на спорната тема за датата, на която да се проведе вотът. Неяснотите доведоха до редицата словесни нападки между президента и управляващите от ГЕРБ, включително и с премиера Бойко Бориов.

Йорданов отбеляза, че като политическа партия ще се съобразят с решението на държавния глава, която и дата да бъде посочена за парламентарните избори .

Той изрази надежда президентът да се съобрази както с мнението на останалите, така и със собственото си усещане.

"Отговорността е ваша и няма как да се прехвърли на някой друг. Искрено се надяваме да не се повлияете. Ясно е, че управляващите са изключително шумни, кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху вас, но се надяваме, че ще вземете решение, което е необходимо и полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, независимо коя е тя", посочи заместник-председателят на „Има такъв народ“.

Предстоят консултациите на "Дондуков 2" с представители на "Демократична България", "Изправи се.БГ" и "Възраждане".

Подробности четете на banker.bg 

Facebook logo
Бъдете с нас и във