Банкеръ Daily

Теодор Славев:

Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още при връчването му

„Това, което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов, защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира пред БНР ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев.

При условие, че никой не иска да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, президентът Радев ще я връчи на втората политическа сила, поясни още Славев. 

„Моето лично усещане е, че Слави Трифонов ще върне мандата още същия ден. Защото такива са декларативните нагласи към момента. Те казват, че не искат да управляват с нито една от партиите на статуквото. А проблемът на формацията около Мая Манолова и Николай Хаджигенов е, че те имат прекалено малко гласове. Те не са фактор, който да бъде интересен, който да решава някой от сегашните проблеми за сформиране на кабинет", посочи политологът.

"И в тази рулетка се отива вече към третия, където президентът може да избере на кого да даде мандата. Мен, ако питате, логиката сочи, той да го даде на БСП, на тези, които го издигнаха и от там нататък да видим дали БСП ще направи опит за проучвателен мандат с подкрепата на всички други", каза още Славев.

"Виждате, че ГЕРБ каза, че ще подкрепят всеки кабинет, без да участват във властта – не само на Слави Трифонов, защото ГЕРБ се притесняват от служебно правителство", допълни той.

Според него засега най-вероятната хипотеза е да се върви към предсрочни избори със служебен кабинет на Румен Радев.

По думите му заинтересовани от нови избори са ГЕРБ и ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във