Банкеръ Daily

Асен Василев:

Слави Трифонов иницира три референдума и нищо

Ние подсигурихме битовите потребители на газ. От 1 август получаваме пълните количества газ от Азербайджан. Със 7-те танкера осигурихме още един милиард кубически метра, което подсигуряваше всички топлофикации. За два работни дни ние договорихме два слота, трябваше да се заявят още 5. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред БНТ.

„Когато се прекъсна газа едностранно от страна на „Газпром“, нямаше прекъсване към бизнеса и битовите потребители, цената не се повиши“, подчерта той.

„Г-н Делян Добрев ни обвинява, че газът от „Газпром“ идвал с надценки през посредници. Това не е така. Газът на европейските пазари се търгува на 70% от борсовата цена, плюс 10-20% петролната компонента. Излиза, че посредници са ни продали газа на по-ниска цена, от тази на „Газпром“. Всички похвати да излъжем и изплашим населението, трябва да останат в миналото“, обясни Василев.

Асен Василев коментира думите си: „Газ от „Газпром“ - защо не“ така: „Стига да започне „Газпром“ да си изпълнява договора с нас. „Газпром“ ще трябва да плаща при евентуален арбитраж, защото ние искаме газ и те не ни го дават. Когато отсрещната страна не си изпълнява договора, кой плаща неустойките? Ние си подавахме заявките всеки ден, но получавахме отговор с нула количества. Дали служебното правителство изпраща заявки – не знам. Ние в момента не зависим от руски газ. От 27 април пълним хранилището в „Чирен“, има газ за индустриалните и битовите потребители, без да се усети липса“, категоричен бе Василев. Той уточни, че цената на газа не започна да се качва януари месец. До април цената на „Газпром“ се качи три пъти.

Бившият финансов министър обяви, че ако дойдат на власт, ще се приложи компенсационна схема за подпомагане на потребителите на газ.

„Слави Трифонов инициира три референдума и нищо. Даже Тодор Живков не си е позволил да концентрира толкова много власт", обяви Василев. На въпрос дали завинаги е затворена вратата за ИТН, той заяви: „Категорично“.

Асен Василев каза още да не се доверяваме сляпо на социолозите и обяви: "Към прогнозите за Промяната добавете 10%, това ще е реалният резултат на предстоящите избори".

Facebook logo
Бъдете с нас и във