Банкеръ Daily

Общество и политика

Слави Трифонов: "Има такъв народ" веднага ще върне мандата

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му веднага ще върне мандата за съставяне на правителство.

"Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас. Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", обяви Трифонов.

В публикация във Facebook той добавя: "Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор."

Преди дни ГЕРБ, която е първа политическа сила след изборите на 4 април, също върна проучвателния мандат за съставяне на правителство, тъй като поначало бе ясно, че няма да получи подкрепа от другите партии в 45-ия парламент. Това отвори възможност на "Има такъв народ" да състави кабинет. Досега нагласите бяха, че може да се търси съставяне на правителство на малцинството с "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън" плюс гласове от БСП или ДПС. 

Трифонов обаче зачеркна тази възможност, което означава, че по процедура президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на политическа сила по негов избор. След отказа на "Има такъв народ" шансовете за излъчване на кабинет в рамките на този парламент стават съвсем нищожни, т.е ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, най-вероятно през юли. 

По време на консултациите при президента стана ясно, че "Демократична България“ не желае третия мандат за съставяне на правителство. 

"Демократична България има своята амбициозна визия за разрешаване на кризите. Смятаме, че волята на избирателите трябва да води изборът на мандатите. На нас ни отредиха 5-то място, но не считаме, че това място ни отрежда сред субектите, които трябва да получат мандата, това повелява и конституционната логика", посочи председателят на парламентарната група Христо Иванов.

При разговорите между БСП и държавния глава стана ясно, че ако социалистите получат третия мандат за съставяне на правителство, тепърва ще събират колективните органи на партията и ще решават какво да правят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във