Банкеръ Daily

Мира Радева:

Слави Трифонов е първо бизнесмен, после шоумен

Слави Трифонов

Не е изненадана, че партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е втора политическа сила. Не би трябвало да разглеждаме Слави само като шоумен, защото той има много други качества, като на първо място е това, че той е много добър бизнесмен. Покрай публичната му харизма хората забравят, че зад всички неща, които прави той стои една огромна организация, коментира пред  Радио „Фокус социологът Мира Радева

Тя уточни, че партията „Има такъв народ“ са в сложен избор, защото ще трябва да се „прегърнат“ или с ГЕРБ, или с БСП в зависимост от това кой приоритет ще изведат в собствената си програма.

Според нея сега е ред на политиците да успокоят страстите и да почнат да мислят прагматично и рационално, не за собствените си интереси, а за интересите на народа. Тя посочи, че както гласоподавателите действат емоционално, така и политиците действат емоционално - по логиката на площадите, по логиката, която трябваше да ни изкара навън, и под емоцията, че някой друг разпределя порции на властта. „Винаги хората действаме емоционално, защото зад емоцията стои интуицията“, уточни тя.

„Стои усещането какво може да ми помогне и какво може да ми попречи. Едно е сигурно – хората искат много ясна и категорична промяна и те я искат не от вчера – те я искат много от отдавна. Нека си припомним 2016 година, когато повече граждани гласуваха за промяна на избирателната система към мажоритарна, отколкото за която и да било политическа партия. Разбира се, тук веднага идват едни шамани, които започват да казват „не“. И то на основата на това, че така им се вижда приемливо, консервативно. Пропорционалната система доведе до това, което сме днес – 30 години“, каза още тя.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във