Банкеръ Daily

Общество и политика

Слави Трифонов: "Демократична България" искат постове

"Демократична България" искат постове, Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност. Това заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов във видео, качено във "Фейсбук", което е озаглавено като отговор на въпросите от последните две седмици. Зад кадър бе заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов и той отправяше въпросите към своя партиен началник. Трифонов обясни отсъствието си от медии и публични изяви с това, че в продължение на 20 г. всеки ден е бил в телевизията и сега се наслаждава на възможността да не присъства толкова в публичното пространство. Било му изключително неприятно да дава интервюта и да обикаля по студиата. Определи като слухове тиражираната информация, че в последната минута е сменил кандидат-премиера на "Има такъв народ" - от Петър Илиев на Пламен Николов. 

Лично срещу Христо Иванов

"Те си имат своето присъствие, за тях са гласували определен брой хора.  От своето присъствие и силата им в парламента имат и възможността да взимат определени решения. Те сега или ще подкрепят това правителство, или няма и ще носят своите последствия. Мисля, че Христо Иванов си слага по-голяма роля, отколкото има всъщност. Той има точно толкова, колкото му е определил суверена – да бъде четвърта политическа сила. Не му е отредил да бъде първа и да решава кой какъв ще бъде. Ако иска да подкрепя, ако не иска, да не. След това ще се случи, каквото ще се случи", каза Трифонов и предупреди, че всеки един ще носи политическата си отговорност.

Постепенно упреците се насочиха персонално срещу председателя групата на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Изведнъж Христо Иванов излезе, без разговор, без предупреждение и чете декларация от парламента. И казва – аз предлагам. Нали нямаше да предлагаш? Като какъв ги предлагаш? Някой иска ли от теб да предлагаш нещо? Какъв точно стана и кога реши, че ще предлагаш? Като четвърта политическа сила? Излизаш пак на избори, печелиш ги и тогава предлагаш", добави Слави Трифонов.

За оттеглянето на Николай Василев

Според лидера на ИТН изтеглянето на Николай Василев като кандидат-премиер не е било проява на слабост:

"Изтеглянето на Николай Василев не е въпрос на слабост. Той е един изключително достоен човек с много качества. Когато решихме да подходим чисто практично към визията на един кабинет, решихме да се свържем с хора, които имат сериозен опит. Василев има сериозен опит, бил е два пъти министър. Запознах се с него и семейството му и установих, че той е много кадърен и много морален човек. Дълго време работихме на база това, че имаме еднакви виждания за това как трябва да изглеждат участниците в един български кабинет".

Трифонов е недоволен от последвалата реакция на Христо Иванов и "Демократична България" срещу Николай Василев:

"Христо Иванов и „Демократична България”, започнаха да казват, че само защото тогава в правителството е участвало ДПС, Николай Василев също е ДПС. По същия начин можем да кажем, че Христо Иванов е ГЕРБ. На въпросът защо мисли така, той не можа да ми отговори".

По думите му в последно време е спряло говоренето за съдебна реформа и увеличение на пенсиите, а се говорели глупости. В момента ситуацията в парламента той определи като "всички срещу всички", а ИТН никой не ги харесвал. Според Трифонов от самото начало било ясно, че партията му няма да е симпатична на българските журналисти, защото от 11 г. показвали как Бойко Борисов реже ленти.

"Мисирките обикалят около него, националните телевизии взимат пари и си мълчат. СЕМ се подчинява на Бойко Борисов, който управляваше еднолично държавата", коментира Трифонов.

"Асен Василев ми е много ляв"

Слави Трифонов определи като факти съмнителните твърдения за сенки в бизнес биографията на служебния финансов министър Асен Василев. Той обясни, че Василев някак да бъде финансов министър в правителство на "Има такъв народ", защото му е "много ляв". 

"В Министерството на финансите трябва да е Асен Василев. Защо, кой решава, че трябва да е там? Нали ние сме първи на изборите? Е, не бяхме запознати с някои неща от неговата професионална характеристика. Но той определено, непрекъснато казваше: Аз ще съм министъра на финансите. Чакай, бе, защо ти ще си министър на финансите. Ти си министър в правителството на Радев и не си избран, а си назначен. Ми, няма да си министър на финансите, защото си ми много ляв. Много ляво гледаш, искаш теглене на заеми и един куп неща. Аз съм по-бизнес ориентиран и искам да се харчи, когато има излишъци", коментира Слави Трифонов.

https://www.facebook.com/watch/?v=506397053762305

Facebook logo
Бъдете с нас и във