Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Слави ще управлява от "сараите", а кой ще носи отговорност?

Илиян Василев

Анализаторът Илиян Василев попита кой точно ще поеме политическата отговорност за този кабинет, след като Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ" няма да става премиер, а ще управлява от "сараите"?

"Както казах кабинетът е готов, НДСВ, юпита, поредната схема, съгласувана с Доган. Представят ви хора с блестящи биографии - все едно футболисти, но не ви казват схемата на игра. Има много свестни хора, приятели, колеги, но ми писна да ме управляват еднолично, без програма, без да ме питат. Няма преговори, няма диалог. Да не забравяме, получените гласове за ИТН са под 9 процента от избирателите и с такова самомнение да управляват.", написа Василев на страницата си във Фейсбук , където добавя, че е сигурен, че от ИТН са  говорили с Изправи се! Мутри вън!, или по-точно с някои от лидерите.

"Няма как да стане, за мен това е кабинет на мимикрията с наети поредни млади хора., което няма да променят системата и ще произведат поредния Доган, Борисов сега Слави. Николай Василев имаше възможност да покаже какъв управленец е. Всичко друго но не и реформатор, по-скоро посредник между кланове. Ако бяха първи ИТН, иди дойди. Но с този експертен кабинет, без хора с протестен капитал, ей, така да сме ги виждали някъде, не става - сори. Подмяната вече е ясна. За да не допуснат нов Иван Костов в лицето на ДБ, пускат нов Сакскобурготски. Няма дума за главен прокурор, няма съдебна реформа, няма корупция. Концесиониране тип царския кабинет, който даде магистралите на поредния кръг от олигарси, кой друг е натрупал пари при Борисов?", пише Василев.

По-рано Трифонов обяви, че няма да прави коалиция с нито една партия. "Има такъв народ" ще вземе мандата и ще представи свой състав и структура на кабинет".

Да се включат в кабинета са били поканени служебните министри на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и на образованието Николай Денков, но те са отказали, съобщи Трифонов.

Сред основните приоритети на предложеното правителство е построяването на необходимия брой детски градини, построяване на детска болница, закупуването на медицински хеликоптери, концесия и построяване на всички магистрали, купуването на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, стартиране на приватизацията на Българската банка за развитие, подобряване на прозрачността при обществените поръчки, изкореняване на порочната практика милиарди левове да се харчат от държавни структури без конкурс и милиарди да се плащат авансово на изпълнители, а редица ремонти да се представят за аварийни с цел да се заобикаля Законът за обществените поръчки. 

Сред останалите приоритети е дигитализация на услугите, промяна в избирателната система, въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и субсидия от 1 лев за партиите. Закриване на спецпрокуратурата, ускоряване на строежа на газовия интерконектор с Гърция, потвърждаване на заявлението за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във