Банкеръ Daily

Елена Йончева предлага:

SLAPP делата срещу журналисти да се обявят за недопустими

Евродепутатът Елена Йончева предлага съдебните дела, образувани за сплашване на журналисти, да не се разглеждат по същество, като бъдат определяни за недопустими. Тя изложи идеята си по време на изслушване на еврокомисаря Вера Йоурова в комисиите за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, и по правни въпроси.

Повечето от европейските депутати подкрепиха приемането на законодателство, което да ограничи т.нар. SLAPP дела (strategic lawsuit against public participation/стратегически иск срещу публично участие). Те се завеждат срещу журналисти и граждански активисти, за да бъдат притискани и тормозени, като се принуждават да отделят средства, време и енергия в изтощаващи процеси, някои от които продължават с години. Докато ги има SLAPP делата, ще го има страха у журналистите. Ще има и самоцензура, заяви Елена Йончева.

Комисар Вера Йоурова ще изпрати писма до министрите на правосъдието във всички държави членки на ЕС, за да обясни, че бъдещето законодателство няма за цел да ограничи достъпа до правосъдие. Идеята е съдиите да осъзнаят явлението "SLAPP" и да са достатъчно подготвени, за да го разпознават, се казва в съобщение от офиса на Йончева.

Елена Йончева поиска ясни критерии какво представляват SLAPP делата и бърза реакция във всеки отделен случай. Нарастващият брой на подобни дела се дължи и на факта, че тези процеси често остават скрити от общественото внимание, каза тя. Проблемът е толкова голям, че е трудно да се обхване напълно, дори на европейско ниво. В България няма официална статистика на тези случаи, но по неофициални данни от неправителствения сектор броят им надхвърля 300, допълни тя.

Йончева настоява в предстоящия доклад на Европейския парламент да са посочени конкретни държави и конкретни имена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във