Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Сладкото" отмъщение и крахът на демокрацията

S 250 9ae6e8ad b3cd 4ddc ba21 4a361e14a749

ГЕРБ получи реванш заради оставката на експредседателя на парламента Димитър Главчев, като отстрани от поста му на заместник-председател социалиста Валери Жаблянов. Това стана в сряда (21 февруари) с помощта на гласовете на "Обединени патриоти" (без представителите на "Атака", които не участваха в дебата и гласуването) и вече станалата постоянна патерица на управляващите парламентарна група на Веселин Марешки. По-важното обаче е, че Жаблянов беше свален - в противоречие на Правилника за работа на Народното събрание, който е със силата на закон и с Конституцията на България. Още по-страшното е, че ГЕРБ в третия си мандат арогантно и без да търси благовиден повод се постави над правовия ред в страната, вероятно защото си повярваха, че държавата - това са те, начело с премиера-слънце.

В изсмуканите от пръстите мотиви на партията на Бойко Борисов е записано "поради системно превишаване на правата от негова страна". Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (това звучи като парадокс!) представи три аргумента на вносителите. Първият е, че Жаблянов е нарекъл договора за добросъседство с Македония "търгашество от най-ниска проба, недоносче и измишльотина".

Вторият е поведението на заместник-председателя на парламента на 1 февруари, когато той се опита да осуети отдаването на почит към жертвите на комунизма в пленарната зала.

Третият мотив е, че името на Валери Жаблянов се свързва с авторството на декларацията на БСП против Луков марш, която съдържаше твърдение, че т.нар. Народен съд е "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

Излиза, че Жаблянов е свален от поста заради изказани лични мнения. И единствената прозрачна цел на ГЕРБ е да отмъсти на левите за изживяното унижение покрай "доброволната" жертва на Главчев.

В правилника изчерпателно е посочено в какви случаи може да бъде прекратен предсрочно мандатът на заместник-председател. Първо - по негово заявление, а в случая такова няма. И второ -  по писмено предложение на най-малко 1/3 от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията му. Подписка от депутати от ГЕРБ има, но Жаблянов обективно изпълнява задълженията си.

Освен това в чл.39 от Конституцията на България пише: "Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово, писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин." А в чл.67 се казва: "Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите, в съответствие със своята съвест и убеждения". И в този смисъл искането за предсрочно освобождаване на Валери Жаблянов е противоконституционно.

"Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш", е една от емблематичните сентенции, които ни е завещал великият деец на Просвещението - Волтер. Само че от ГЕРБ едва ли са чували за него. Всъщност личи си, че не са.

"Мотивите, които представи господин Кирилов, подписани от господин Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Това отзад не е Политбюро. Аз съм представител на Българската социалистическа партия и с нейната платформа и програма съм застанал там, а не с вашата. Това ясно ли ви е? И не можете да ми търсите сметка за това и няма как да ми търсите сметка. С подобни мотиви дори Народният съд не е работил", каза в защитното си слово, което продължи над 30 минути, Жаблянов.

"Днешният модел на управление в ГЕРБ е модел „Цветановщина“, в който от тази трибуна се издават присъди  без съд - срещу лекари, срещу опозиция и политически опоненти. Заради този модел сме осъждани седем пъти в Страсбург и българската държава, всеки един българин - с малкото пари, които имат, плащат за недъзите на този модел, който отстранява, обижда, мачка и плаши всеки инакомислещ", допълни го лидерът на БСП Корнелия Нинова в убийствена си реч. Това е отмъщение за свалянето на Димитър Главчев, констатира още тя.

Нинова обвини ГЕРБ в двойни стандарти и даде за пример двустранния договор за Македония, срещу който бил Жаблянов, и се ползва като един от аргументите за отстраняването му, а оставка не се иска на депутата от мнозинството Георги Марков, който открито се противопостави на Истанбулската конвенция. Това също е международен договор, припомни соцлидерката.

След нейното изказване левицата напусна пленарната зала и не участва в по-нататъшните разисквания, но се върна за гласуването. Депутатите от ДПС, които също отбелязаха, че няма юридически и политически аргументи, макар и да споделят моралните мотиви в защита на репресираните от комунистическия режим, също напуснаха залата. Те признаха правото на Жаблянов да изразява мнението си, но не участваха в гласуването, което улесни новото мнозинство ГЕРБ, Патриоти и "Воля" да "отстреля" представителя на БСП в ръководството на парламента. Ако перифразираме известната реплика на Цар Борис III, цялостното поведение на ДПС може да охарактеризира така: "Винаги с БСП, никога срещу ГЕРБ."

Нинова обяви, че социалистите няма да издигат друг човек за заместник-председателската позиция. Тя се закани, че партията й ще сезира Конституционния съд и Европейския съд по правата на човека в Страсбург и ще чака Жаблянов да бъде възстановен на поста. Което никак не е добре за самоопределящата се като демократична партия ГЕРБ. Така, по думите на Нинова, цяла Европа щяла да види, че зад заглавието "Граждани за европейско развитие на България" стои диктатура.

"Двадесет и осем години от демократичното управление на България е един проспан и пропуснат период за българската десница. Един период, в който българската десница е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира”, посочи и Валери Жаблянов в изказването си. На няколко пъти той обвини ГЕРБ, че погазва демокрацията и свободата на хората, че тласка държавата към авторитарно управление и нарече партията "носител на най-реакционните идеи на Европейския континент". Жаблянов обяви, че от ГЕРБ имали "когнитивни дефицити", което ядоса депутатите на Борисов. И по традиция, след като премиерът и кандидатката за президент Цецка Цачева ни разказаха сърцераздирателно за своите дядовци, пострадали от комунистическия режим, народният представител от Видин Владимир Тошев ни информира за баща си. Той първо нарече Жаблянов "дървена комунистическа глава", а после обясни: "Искам да ви кажа защо го казах. Моят баща е лежал 22 месеца в Белене, осъден от дядото, бащата или чичото на Жаблянов. Шест вола, четири коня и 62 овци е продал дядо ми, за да откупи баща ми от Белене, за да излезе баща ми жив и да ме има мен на този свят."

Ден по-късно лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира поведението на Цветан Цветанов така: "Много обичам бивши комунисти от МВР да разсъждават за комунизъм, социализъм и Народен съд".

След всичко това изводът е ясен - българската политическа класа - с флагман ГЕРБ, е незряла да оцени историята ни и да отговори на реалните проблеми на хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във