Банкеръ Daily

Общество и политика

Слаба конкуренция на президентската писта?

Откъдето и да се погледне политическата ситуация в България, тя е безпрецедентна. За първи път имаме едновременно провеждане на президентски и парламентарни избори след две изключително кратки Народни събрания – просъществували по около месец. Две последователни служебни правителства, които се очертава да управляват общо почти година. Много раздробено партийно-политическо пространство и самотно извисяваща се фигура на президента, който е кандидат за втори мандат.

 

Според повечето наблюдатели Румен Радев е безалтернативен на тези президентски избори. Поне до този момент, две седмици преди крайния срок за регистрация на претендентите, изглежда така.

"Липсата на кандидати за президент от основните политически партии издава несериозно отношение към президентската институция и не е добро послание към избирателите", смята политологът доц. Борис Попиванов. Според негови колеги

тази липса издава по-скоро страх от загуба.

Радев натрупа основния си политически капитал през последната година от своя мандат – от слизането му на площада при протестиращите срещу мафиотското управление на Бойко Борисов и ГЕРБ миналата година до управлението на двете служебни правителства. Голямата му популярност се видя и в състава на Инициативния комитет, който го издигна заедно с подгласничката му Илияна Йотова за втори мандат. В НДК се беше събрала изключително широка палитра от представители на интелигенцията, науката, културата, на различни обществени прослойки и граждански организации, на партии от почти целия спектър.

Всъщност от една година насам единствената стабилна институция в страната е президентската. Партийните лидери са напълно наясно с тази ситуация и затова не бързат с обявяването на свои кандидати. Без съмнение изборите 2 в 1 са по-сложни за тях, отколкото за избирателите. В най-изгодна позиция в случая е БСП - тя вече окончателно заяви подкрепата си за Радев, когото откри и лансира преди пет години. В най-неизгодно положение е ГЕРБ – тежка загуба на президентския вот би се отразила много неблагоприятно върху партията и нейното бъдеще. Що се отнася до ДПС, те са принудени да се включат в президентската надпревара, макар и на олимпийския принцип, защото изпаднаха в изолация заедно с ГЕРБ. И от една страна искат да се разграничат от хората на Борисов, от друга – са против Радев.

Ситуацията е много сложна и за десницата.

Това призна и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той подробно изясни сложността на избора, който трябва да се направи с оглед на постигането на основните цели. “Ако погледнем само през призмата на кандидат-президентската надпревара, трябваше да има кандидат и той да бъде изкаран по-рано. Но се оказа, че имаме безпрецедентна ситуация на съвместяване на избори. От една страна ще трябва да убеждаваме един кръг от избиратели, които спрямо нашето ядро са периферия, и които биха гласували и за нас, и за Румен Радев. Искаме да ги убедим да гласуват за парламентарната листа на “Демократична България”. От друга - въпросът е дали да си поставим като приоритет удовлетворяване на очакването на твърдото ядро от наши съмишленици да имаме своя кандидатура за президент”, изтъкна Иванов.

Пред демократичното обединение има и друг проблем, че ако издигне слаб кандидат, той вместо да дръпне партийната листа във вота за парламент, може да намали резултата й. Ако пък се намери силна личност, която да стигне до балотаж, ГЕРБ и ДПС биха могли да се прилепят към нея като я подкрепят. И в двата случая това не е добре за десницата. Да не говорим, че ще я противопостави на останалите партии на промяната, които застанаха зад сегашния държавен глава и ще навреди на бъдещи разговори за правителство.

Преди дни Румен Радев

"хвърли ръкавица" към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

като го прикани сам да се яви на президентските избори, за да защити честта на партията си, вместо да се крие зад нея като зад щит. Тази покана е напълно логична след всички приказки, които Борисов бълва от сутрин до вечер по адрес на Радев.

"Бойко Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира точно за тези избори. Като човек на думите и обещанията, очаквам да ги спази", каза Румен Радев на 29 септември пред репортери в Пловдив.

Тази покана е логична и от политическа гледна точка. "Бойко Борисов да поеме отговорността към ГЕРБ така, както направи през 2001 г. Георги Първанов към БСП", наля допълнително масло в огъня вицепрезидентът Илияна Йотова. С това тя напомни ситуацията от началото на този век, когато разгромената БСП след катастрофалното управление на Жан Виденов беше принудена да "жертва" лидера си в смятаната от всички загубена кауза срещу тогавашния безалтернативен кандидат за втори мандат Петър Стоянов. Но най-неочаквано нещата се развиха по друг начин – първо, защото Стоянов събра негативи от управлението на СДС и Иван Костов. И второ, защото в стремежа си да натрие носа на другия десен претендент, бившия вътрешен министър Богомил Бонев, се подхлъзна на един съмнителен доклад на тогавашната НСС (ръководена от ген. Атанас Атанасов).

Е, сега ситуацията е съвършено различна. От миналото лято Радев се превърна в институционално знаме на борбата срещу управлението на Борисов и неговата партия. Колкото и да повтарят от ГЕРБ, че е разединил нацията, на практика той по-скоро обедини всички срещу ГЕРБ и за промяна. И ако въпреки голямото си его Бойко Борисов все пак се реши да излезе срещу действащия президент, той

по-скоро ще мобилизира и втвърди подкрепата за него.

Все пак първата политическа сила според социологическите проучвания не може да си позволи да не издигне кандидат за държавен глава. Затова периодично в публичното пространство се лансират имена на известни хора - на експрезидента Петър Стоянов, на бившия шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов, а в последните дни на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Очевидно Борисов, който така и не отговори на отправеното му предизвикателство, си "връща" като се опитва да изправи срещу Радев популярна фигура, интелигентен човек, също непартиен кандидат, издигнат от Инициативен комитет, в който най-вероятно ще влязат всички онези, които не харесват сегашния президент. Въпреки заявката на лидера на ГЕРБ, че кандидатът им ще бъде оповестен в последния момент, за да не бъде омаскарен, името на Герджиков се пуска сега, за да се тества общественото мнение и да се провери какви са шансовете му да бие Радев. И дали ГЕРБ да рискува да го подкрепи или да се опре на собствена партийна кандидатура. Задачата наистина е доста трудна и явно ще бъде решена в последния момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във