Банкеръ Daily

Ивайло Мирчев относно видеонаблюдението в изборните секции:

Слаб интернет в секциите е абсолютно несъстоятелен аргумент

Активистът на "Да, България" Ивайло Мирчев и един от създателите на платформата "Ти броиш" представи във Фейсбук своя позиция по повод видеонаблюдението в изборните секции и изразените опасения от управляващите за слаб сигнал в тях.

Ето какво написа Мирчев в социалната мрежа:

Управляващите се притесняват от възможността за живи видео излъчвания от броенето на бюлетините в изборния ден и като аргумент, за да не се реализира това изтъкват слаб интернет.

Това, обаче е абсолютно несъстоятелен аргумент. До изборите има поне 2 месеца. В България има 12 000 секции. ЦИК може да организира 10 мобилни екипа, които за 10 дни да обходят всичките тези 12 000 секции и да тестват скоростта на мобилния интернет около всяка една.

Като резултат едва ли в повече от 5% от секциите въобще ще има някакви проблеми. Причината - дори и в най-отдалечените райони те са в училища, читалища, около кметства, в центъра на селото, където има добър сигнал (има и изключения).

След анализ на проблемните места се купуват мобилни усилватели (цената на един такъв е нищожна в сравнение с тази на една машина за броене), с които се подобрява значително сигнала на мобилните оператори. Много компании от години имат подобна практика за свои обекти, в които "сигналът е слаб". Проблемът е решен.

Дори и да останат десетина секции със слаба свързаност, не е проблем застъпниците да запишат процеса по броене и след това да стане публичен при наличие на добра интернет връзка.

Видео излъчването на броенето на бюлетини и попълване на изборния протокол е задължително, за да се направи стъпка към възстановяване на доверието в изборния процес в България.

Линк към фейсбук статуса: https://www.facebook.com/mirchev/posts/10158287736021225

„Задължителна поправка в закона е видеонаблюдение след приключване на изборния ден - застъпник да може да снима видео, когато свърши изборният ден и започне преброяването на бюлетините и нанасянето на резултатите от протоколите“, каза по-късно пред БНР Ивайло Мирчев, софтуерен специалист и член на Изпълнителния съвет на „Да, България“. 

Той поясни, че целта на платформата "Ти броиш" е всички избори да се провеждат с нейна помощ.

„Наблюдатели или застъпници могат да бъдат всякакви хора, това не е партийна платформа. 12 000 са секциите, нашата цел е да обхванем всички. Вече имаме 7000 души, заявили желание. Имаме мощен софтуерен инструмент, има консултации с юридическия ни екип в реално време, възможност чрез приложението да се подават сигнали за нередност веднага. Изключително интуитивно е, дори по-лесно от приложението за фейсбук“, посочи Мирчев.

„Обикновено на избори се купуват около 300 000 - 400 000 гласа. На тези избори залогът е много голям, разпределят се над 20 млрд. лева и хората, които до момента управляват, са заложили да спечелят максимално. Очакват се да се купят около 500 000 гласа. За да се претопят, хората трябва да излязат и да гласуват“, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във