Банкеръ Weekly

Общество и политика

СКЪСВАТ ОТ ПРОВЕРКИ МОБИЛТЕЛ

Съобщението за свикване на извънредно общо събрание на МобилТел на 10 ноември поднови слуховете за продажбата на единствения GSM-оператор у нас. На събранието ще се обсъждат промени в устава и в органите му на управление, което навежда на мисълта, че се подготвя сделка и тогава ще станат известни новите собственици на дружеството. От Държавната комисия по далекосъобщенията обаче заявиха, че мобилният оператор засега не е представил искане за промяна на акционерите. А според Закона за далекосъобщенията това е необходимо при всяка промяна на над 5% от собствеността на дружеството. Всъщност според някои сведения е твърде възможно до сделка през следващия един месец да не се стигне. В такъв случай МобилТел щял да подготви пускането на своя емисия акции на международните капиталови пазари. Обсъжда се вариант на финансови инвеститори да се предложи пакет от 30-40% от акциите. За консултации по този проект преди повече от месец в София бяха представители на Мерил Линч (Merrill Lynch).


Междувременно във вторник (3 октомври) ревизорите от Държавен финансов контрол поискаха да проверят МобилТел, но според информация на пресцентъра на Министерството на финансите те не били допуснати от изпълнителния директор на МобилТел Владимир Грашнов. Аргументът му бил, че на проверка по Закона за обществените поръчки подлежат само държавни компании. В четвъртък (5 октомври) финансовият министър Муравей Радев отхвърли доводите на Грашнов като неоснователни. Според Радев в този закон не се споменавало нищо за вида на капитала на дружествата, подлежащи на контрол. За да осигурят достъп до документацията на МобилТел от Министерството на финансите са се обърнали за съдействие към главния прокурор Никола Филчев.


В петък (6 октомври) ДКД обяви, че проверката на GSM-оператора продължава и в тази връзка комисията е поискала от компетентните органи данни за произхода на капитала на неговите акционери. Ведомството на Иван Таушанов е поръчало и проучване на пазарното положение на Мобиком и МобилТел за установяване на господстващо положение по смисъла на Закона за защита на конкуренцията.


Въпреки че присъстваха като точка в дневния ред на заседанието на правителството през седмицата, промените в Закона за далекосъобщенията не бяха разгледани. Комисията за защита на конкуренцията обяви, че част от тях разширяват монопола на БТК и по всичко личи, че ще се наложи промяна в някои от формулировките. Все още не е ясно и как точно ще се постъпва при отнемането на лиценз на далекосъобщителен оператор. Текстовете, които явно визират МобилТел, предвиждат абонатите на оператора да се прехвърлят на друго дружество от същия бранш. Но, както е известно, нито БТК, нито Мобиком притежават техника за GSM-мрежа. Така че, ако лицензът на МобилТел бъде отнет, неговите абонати ще останат без мобилната услуга, въпреки уверенията на министър Антони Славински и председателя на ДКД Иван Таушанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във