Банкеръ Daily

Общество и политика

Скъпите лекарства да бъдат заменяни с евтини генерици, предлага НФСБ

„По предложение на Валери Симеонов, когато съставяхме Програмата на коалиционното правителство през април 2017 г. НФСБ предложи скъпоструващите лекарства да бъдат заменяни с генерици (доказани ефективни лекарства на много по-ниски цени). Предложението беше записано като икономическа мярка 452 в Програмата. В условията на световна пандемия и тежка криза прилагането на тази мярка е повече от задължително. За съжаление, това не се прави“. Това заяви народният представител и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев пред Bulgaria ON AIR.

,,Нещо повече – наскоро Министерството на здравеопазването предложи промяна на наредбата, с която фармацевтите да могат да заменят скъпите лекарства с генерици – мярка, която редица държави в ЕС въведоха в борбата срещу коронавируса. Необяснимо защо, обаче преди два дни Наредбата беше свалена от сайта на здравното министерство за обществено обсъждане, без каквото и да било обяснение'', коментира още Ячев. Той цитира и ген. Мутафчийски: „Във ВМА оригиналните лекарства са под 10% , всичко останало са генерици“.

Борис Ячев добави, че аналогична е позицията и на Българския фармацевтичен съюз.

,,Докога държавата ще отстъпва пред лакомията на лекарствени лобита и ще позволява ограбването на обеднелите пациенти? Докато хората масово даряват лични средства в общата борба срещу коронавируса  - шепа спекуланти да печелят? В този случай отстъплението пред лобитата е равносилно на национално предателство'', реагира и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той съобщи, че на предстоящия Коалиционен съвет ще постави въпроса за неадекватното поведение на Министерството на здравеопазването и от партията му ще поискат стриктно спазване на мярка 452 от Програмата за управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във