Банкеръ Daily

Бъдещето на площад „Славейков“:

Скъп атракцион за туристи

Площад "Славейков"
S 250 372f9b87 a855 41e4 a695 c11c23466771
S 250 987a979c 2323 44a9 a96a 9734aed271b1

„Тези журналисти си мислят, че разбират от всичко“ – възмущава се таксиметров шофьор. Но не е прав. Журналистите наистина трябва да разбират от всичко. И за да го правят, трябва редовно да си сверяват часовника на места като площад „Славейков“, например. Защото там можеше да уловиш пулса на времето – кое издателство е най-вървежно в момента, още ли е актуален Паулу Коелю, продават ли се пиратски видеоигри и дискове, по колко вървят учебниците „втора употреба“.

 

Неслучайно на площад „Славейков“ се намира и Столичната библиотека, и Американският, и Френският културен център, и централата на Атака, и Комисията за защита на потребителите, и няколко известни вериги за хранене, аптеки, модни магазини. Това е мястото с безистените, което изниква в съзнанието, когато някой социолог, запален по градската култура, заговори за двата дебели тома на немския философ Валтер Бенямин - Passagen-Werk. В тях за първи път се споменава понятието „фланьор“ - безцелно шляещ се из града човек, зазяпващ се по реклами и витрини. Такива „фланьори“ до преди няколко години се събираха много на „Славейков“. И ставаха обект на социалните наблюдения на „шляещите“ се из площада журналисти.

А днес?

Забравете. Площадът е пуст. Няма го и пазителят на фонтана – няма и следа, че в него през 2005 г. нелепо загина 34-годишният Веселин Маринов. А знаковите места пазят паметта на своите мъртви.

Стърчат само 15 стоманени перголи, в цвят графит, високи близо 5 метра. Приличат на заготовки, направени за зоологическата градина. С тръбите си и странните „скелетчета“ на листа те са идеални по тях да се катерят тийнейджъри, отишли да ги види щраусът, преди с ужас да си зарови човката в пясъка. А казват, че са специално изработени за площада. Но не кореспондират нито с намиращите се наоколо сгради, нито с фонтана, нито с бронзовите фигури на Славейкови баща и син. Тях обаче няма да ги мислим, защото появят ли се обещаните от архитектурното студио А.Д.А.

тенти върху листните „скелети“,

ефектът ще е толкова поразителен, че бъдете сиурни - бронзовите статуи на Петко и Пенчо Славейкови веднага ще оживеят и ще се изнесат с маршова стъпка от площада. Само преди да хукнат, Пенчо Славейков ще остави бастуна си в специалния жлеб на съоръжението на перголата.

Ей така - и като доказателство, че е оценил по достойнство идеята на проектантите, и като упътване за употреба на съоръженията: идваш на площад „Славейков“, поставяш на специалното място бастуна, чадъра или ските и щеките си, после заставаш мирно под навеса и чакаш да открият желаното от теб заглавие.

А защо смятаме, че нашите букинисти няма веднага да го намерят ли? Първо, да си имаме уважението – „нашите“ - са бързи, смели, сръчни и откриват всичко. Но на площад „Славейков“ са предвидени само седем щанда за книги, струващи над 40 000 лева единия, и те едва ли ще станат владение на „нашите“ книжари. А колегите им късметлии ще трябва да се катерят по стълбичка, за да намерят някое „по-засукано“ заглавие.

Високите етажерки изглеждат елегантно, но не са подходящи за продавачи на книги. Идеални са за намиращата се наблизо Столична библиотека или за Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където читателят е предупреден, че предоставя половин час от времето си, за да му изпълнят поръчката. Но на „Славейков“, където очаквате бързо да ви намерят търсеното заглавие или да ви разкажат най-свежата клюка в издателския бизнес, някак не върви да ви обръщат гръб. И да се катерят напред-назад, с надежда с малко акробатика да привлекат стотици клиенти, за да могат в края на месеца да си платят наема.

По информация на наши източници той ще е 1400 лева на месец. А може и да е повече – от търговското дружество „Пазари Запад“ на Столична община, стопанисващи така наречения пазар „Славейков“ са обявили, че очакват да си върнат инвестираните в щандовете средства за 2-3 години.

От „Спаси София“ вече алармираха, че спрямо пазарните цени тези на щандовете са десет пъти по-високи. Представиха и конкретна разбивка: шперплатът върви средно по 33 лева/ квадратен метър, а от общината са заложили 108 лева; отоплителното тяло, което е предвидено за всеки щанд, струва средно по  379 лева бройката, а чиновниците очакват цената му да е 1800 лева; триплекс стъклото се продава за 68 лева квадратния метър, а хората на Фандъкова са го калкулирали да е 600 лева.

LED лентата, за която от „Спаси София“ посочват, че се продава за по 6 лева метъра, общинарите са оценили на 84 лева стоте сантиметра. И при тези бомбастични разлики можем само да гадаем с какви заглавия и на какви цени ще ни очакват на „Славейков“.

В ситуация на пандемия съвсем закономерно е да предвидим четирите тома – „Атлас по анатомия на човека“ на Рафаил Синелников да са по 100 лева парчето (в мрежата може да го намерите и по 67.50 лева). И учебниците по медицинска микробиология и имунология на английски ще ударят стотачка (в онлайн книжарниците се продават по 84.70 лева). С тези цени и поддържането на седемте щанда ще се окаже лукс.

Така че очаквайте съдбата на книжарите на площад „Славейков“ да повтори участта на художниците на „Кристал“. Преместиха ги до сградата на Светия синод, за да продават картини на туристите, посещаващи храм-паметника „Свети Александър Невски“ и църквата „Света София“.

И не се учудвайте, ако и на „Славейков“ се продават само с книги за туристи. Неслучайно и перголите, и щандовете изглеждат „туристически“ – видени някъде навън и „боднати“ в сърцето на София с възможно най-презрителното чувство към книжарите с „кашони от банани“.

Попитахме някои от тях – преместили се в градинката пред хотел „Рила“ - дали ще се върнат на площада в състава на „великолепната седморка“. Но и те още не знаят. Чакат общината да обяви кой ще изработи щандовете и колко ще им струва удоволствието по завръщането на старото място. А дотогава площад „Славейков“ ще е самотен и пуст. И само от някой джип, профучаващ по "Ръкси стрийт" (така по времето на соца столичната бохема беше кръстила улица "Раковски"), дуета Павел и Венци Венц’ ще цепят ефира с горестната оферта „Дай ми първия милион и гледай как ги правя седем (седем), седем (седем), седем (седем)..." 

Facebook logo
Бъдете с нас и във