Банкеръ Daily

Общество и политика

Скучно начало на новата пленарна сесия

S 250 ad72c995 703e 49dd a5fe afa17b44464d

Парламентът начена своята пролетно-лятна сесия с доста редуциран състав и в минорно настроение. Две от петте парламентарни групи липсваха в пленарната зала – БСП заради продължаващия бойкот, а ДПС заради започналия преди ден религиозен празник, свещения месец Рамазан. В полупразните кулоари депутатите от управляващата партия ГЕРБ се движеха като мълчаливи сенки. Повече бодрост демонстрираха коалиционните им партньори от "Обединени патриоти", макар и придвижвайки се на групи по партиен признак. Целият човешки ресурс на ГЕРБ и Патриотите е мобилизиран, за да бъде осигурен заветният кворум от 121 души. Дори водачи на листи за европейския вот, като Валери Симеонов и Веселин Марешки, са в парламента, а не на предизборни обиколки.

По традиция всяка нова пленарна сесия се открива с декларации на парламентарните групи за приоритетите им. Този път декларациите бяха само две – на ГЕРБ и "Воля". Въпреки че присъстваха, трайно скараните патриоти се отказаха от това си право - сигурно не са могли да се разберат кой да чете декларацията. Волен Сидеров е председател на парламентарната група, но от НФСБ настояваха Валери Симеонов да стане съпредседател. И някак си не върви единият да говори, а другият да не говори.

Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова демонстрира увереност, че мандатът на тази управляваща коалиция ще бъде изкаран до край. "ГЕРБ са с решение да си довършат мандата, какъвто и да е резултатът от изборите . Парламентарната група на ГЕРБ не може и няма как да предаде хората, които са избрали това управление, затова ще продължим да изпълняваме програмата си и след изборите на 26 май", подчерта Дариткова. Така народните избраници от партията застанаха зад думите на премиера Бойко Борисов, който преди дни заяви, че няма намерение "да хвърля кърпата", каквото и да се случи на евровота.

Дариткова изрази желанието на ГЕРБ да сформира нов стил на политическо поведение, което да гарантира, че "властта не е привилегия, а отговорност". Напълно в синхрон с повея на новия вятър откъм министър - председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който ритуално си посипа главата с пепел, Дариткова каза: "Като най-голямата парламентарна група в Народното събрание ние ясно осъзнаваме своята отговорност и най-силно усещаме върху себе си тежестта на управлението. ГЕРБ сме достатъчно самокритични, за да видим собствените си проблеми и достатъчно решителни, за да се опитаме да ги решим бързо и безкомпромисно. Нашето присъствие в парламента не е нито самоцелно, нито опит да избягаме от проблемите на реалния живот".

Затова представителите на управляващата партия щели да продължат линията на поведение, която ги задължава да съхраняват доверието на онези български граждани, които са гласували за ГЕРБ и чрез политически действия да предотвратяват всеки опит това доверие да бъде разрушено със съмнение за корупция и злоупотреби.

Не се мина и без няколко хвърлени камъка в градината на отсъстващата лява опозиция. Но нямаше и следа от агресивния тон и лексиката, наложени от предишния председател на парламентарната група Цветан Цветанов и неговите "говорители" Тома Биков и Спас Гърневски. Дариткова изрази безпокойство от отсъствието на БСП, но не, защото парламентът е блокиран - през последните месеци заседанията се провеждат редовно и законодателната работа продължава - а защото българските граждани, гласували за БСП на последните парламентарни избори, са оставени без своето политическо представителство. По думите ѝ парламентарният диалог е подменен от самоцелна конфронтация.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки пък се изказа в типичния си самохвален стил, опитвайки се да придаде на формацията и 12-членната й парламентарна група по-голяма тежест, отколкото има. Той дори демонстрира неподозирани творчески възможности, разказвайки своеобразна притча, базирана на народните приказки. Марешки обясни, че най-голямата опозиция я нямало в парламента, но там била най-ефективната и прагматичната, каквато била неговата формация. И когато хората били в беда, те викали неволята. Тя идвала, но казвала, че нищо не може да направи. Е, тогава те викали "Воля"-та, за да оправи нещата.

Като махнем настрана парламентарните глупости, въпреки твърдата увереност на Дариткова, че мандатът ще бъде изкаран докрай, депутатите от ГЕРБ бяха с увесени носове. Очевидно още не могат да се съвземат от удара, който "Апартаментгейт" нанесе на партията и последвалите бързи оставки и рокади. Не знаят какво да говорят, затова мълчат. Пък и пиарите явно не им дават да се изказват, за да не стане още някой предизборен гаф. Цари атмосфера на предпазливост, униние и вялост. Сиво и скучно.

Оживление не успя да внесе и откритата от вицепремиера Томислав Дончев изложба на фотографа Иво Данчев, посветена на Българо-швейцарската програма за сътрудничество "Хора за хората". Хора, подпомогнати по проекти от тази програма за сътрудничество, чиито съдби са се променили, разказаха своите житейски истории. Но и това събитие мина някак бледо и без особен интерес от страна на депутатите.

Ами, така започна седмата сесия на 44-ото Народно събрание. И ще е така в парламента поне до евроизборите на 26 май. А пък после ще видим, зависи от изборните резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във