Банкеръ Weekly

Общество и политика

СКРОМНИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ПОРАЖДАТ СЕРИОЗНО ЛЮБОПИТСТВО

Най-добре платеният руски чиновник е кметът на Москва Юрий Лужков. Месечно той получава 263 хил. рубли, което прави почти 10 хил. долара. И това без да се взема предвид, че съпругата му - Елена Батурина, е единствената жена сред руските милиардери. Заплатата на Лужков е с 40 % по-висока от заплатата на президента Владимир Путин и не отчита редица добавки, привилегии и изгоди, които предлага кметският пост. Впрочем не става въпрос за привилегии, от които се ползва само той. Например минималната заплата на заместник-министрите в руското правителство е 4895 рубли, което е около 185 долара месечно. Но всеки от тях с президентски указ получава допълнително още 10 заплати и половина, което прави 51399 рубли или 1925 долара. Подобният бонус за министрите е 3.9 минимални заплати, като те взимат и още една на всяко тримесечие. Съществуват и ред други добавки - за прослужени години, за работа със секретни документи, за ненормиран работен ден, премии за изпълнение на особено важни задачи..., които нямат ограничение в размера. По този начин един заместник-министър получава около 4000 долара месечно, което е равно на около 22 минимални заплати. Струва си да се добавят и натуралните изгоди, каквито са служебният транспорт, служебни жилища, безплатно медицинско обслужване, които в условията на Москва са солидно перо от бюджета на всяко семейство.
Заплатата на московския кмет надхвърля тази и на президенти на съседни на Русия държави. Конкретно грузинският президент Михаил Саакашвили се разписва срещу 2340 долара месечно, а украинският Виктор Юшченко - срещу 6500 долара. Лужков получава повече от президентите на Полша, Чехия и Словакия, но трябва да се отчита обстоятелството, че руската столица е град с 10 млн. постоянни жители и още 4 млн. гости всеки ден. Така че възнаграждението му в известна степен може да се съпоставя с това на топмениджърите на големите фирми.
Владимир Путин взима официално 168 000 рубли, което е около 6300 долара. Колегите му от САЩ, Франция, Германия, Белгия получават обаче над 20 хил. долара. Премиерът Михаил Фрадков е един от най-бедните в руското правителство, ако се съди по декларираните от него доходи. Още по-беден обаче е министърът на финансите Алексей Кудрин. Фрадков получава заплата от 132 хил. рубли, което е малко под 5000 долара, докато всеки от министрите му взима около 3400 долара. Приблизително толкова получават и някои от губернаторите, но при тях съществува разлика, която понякога надхвърля 500-600 долара.
Средната заплата за Русия от началото на годината е около 360 долара, а средният жизнен стандарт за 2007-а е предвиден в размер на 165 долара. Минималната заплата за догодина ще е 41 долара. Да не забравяме също, че често пъти министрите идват от добре платени мениджърски длъжности и имат акции в предприятия, които им носят допълнителен доход.
Най-много от европейските президенти получава държавният глава на Ирландия Мери МакКалис - около 30 000 долара. Американският президент Джордж Буш взема 33 000 долара, а възнаграждението на британския премиер Тони Блеър е 22 300 евро. По-малко от Блеър пък получава германският канцлер Ангела Меркел - около 21 800 евро. Ирландският премиер е с 21 000 евро, а френският - с 20 хиляди евро. Месечната заплата на полския премиер е 4450 евро, а на словашкия - 3260 евро. Най-добре платени са министрите в Германия (18183 евро), след това във Великобритания и Белгия. С най-високи заплати са държавните служители във Великобритания.
Неравенство съществува и в задълженията на премиерите и министрите. Най-натоварен от европейците е британският премиер Тони Блеър, но въпреки това той получава с 10% по-малко от ръководителите на големите компании, като например на Бритиш Петролеум. В Германия част от функциите на федералното правителство поемат провинциите, а във Франция президентът помага на премиера. В Русия обаче президентът е натоварен с огромна власт, а не по-малко зает е и министър-председателят, което е характерно за повечето държави в Източна Европа, които са в период на преход.
Не си струва руските чиновници да се оплакват от ниските си заплати, твърди президентът на фонда Индем Георгий Сатаров, който преди беше съветник на президента Борис Елцин. Руските предприемачи плащат годишно за подкупи над 316 млрд. долара, което е близо три пъти повече от годишния бюджет на страната. Утешителното е, че апетитът на чиновниците расте, но желанието да се дават подкупи намалява.
Независимо от ниските си заплати държавните ръководители и чиновниците могат да бъдат добри рекламни агенти. Например ресторантите, където президентът Путин е отсядал с чуждестранните си гости, нямат проблеми с клиентите си и със скъпото президентско меню. Трудно е да се оцени и такъв успешен ход като продажбата на преносими компютри за руския кабинет. На капаците им ясно се вижда надписът Сони и при преките предавания от заседанията на руското правителство това си е безплатна реклама на световноизвестната фирма. Навремето бившият президент Борис Елцин се хвалеше навсякъде с купената втора ръка кола БМВ. Телевизионните сюжети, на които Путин си купува сладолед Нестле или шоколадови бонбони Коркунов, също носят огромни приходи на тези фирми. Когато той си смени скъпия часовник на дясната ръка с друг, изисканата публика веднага забеляза промяната и изкупи новата марка от руските бутици. А след като лабрадорката Кони стана герой в репортажите от резиденциите на Путин, тази порода кучета вече се радва на огромна популярност.
Този род реклама обяснява защо с такава енергичност големите компании щедро поднасят подаръци на лидерите и на висшите чиновници. Освен скъп спомен някои от тях са и ценен приход. Ето защо малката заплата не разстройва силно големите чиновници. Но доходите на популярните личности са любимо забавление на любопитната публика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във