Банкеръ Daily

Общество и политика

Скоро ще бъдат отворени театрите и оперите, обяви Ананиев

Допълнителни възнаграждения за април, по предварителни разчети, се очаква да получат общо 6626 служители, заети в сферата на здравеопазването. Общият размер на финансовия стимул е 9 млн. 454 хил. 607 лв. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Йорданов за финансовото стимулиране на медицинските специалисти в условията на пандемията от COVID-19.

Ресорният министър уточни, че в сумата са включени личните осигуровки, данък общ доход и осигуровките за сметка на работодателите.

3950 от тези лица са медицински и немедицински персонал, работещ в 59 лечебни заведения на територията на цялата страна. 

5 млн. 550 хил. лева ще получат 2676 служители на РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и на Центровете за спешна медицинска помощ. Предвидената сума е 3 млн. 904 хил. 467 лв., допълни Ананиев.

Министърът увери, че в изпълнение на проекта е планирано допълнителни трудови възнаграждения да се изплащат на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациентите с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение. 

Той представи и последните отчетни данни за месец март. Според тях допълнителни възнаграждения в размер на 1000 лв. са получили общо 3578 лица, в общ размер от 5 млн. 297 хил. 702 лв., включително лични осигуровки, данък общ доход и осигуровки за сметка на работодателя.

Допълнение към възнаграждението са получили 1718  медицински и немедицински лица от 37 лечебни заведения, като общият размер е 2 млн. 556 хил. 196 лв.

1860 служители на РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и на Центровете за спешна медицинска помощ са получили общо 2 млн. 741 хил. 506 лв.

"Без да казвам дата, скоро ще дадем възможност да влезем в театрите и оперите. Имаме нужда от възстановяване на нормалната дейност на сценичните изкуства на закрито. Работим по този въпрос. Разбира се, това ще се случи при определени санитарно-хигиенни и други противоепидемични мерки", обяви Ананиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във