Банкеръ Weekly

Общество и политика

СКОРО НЯМА ДА СЕ ЛИЦЕНЗИРАТ БЪЛГАРСКИ БАНКИ

Финансистите не бива да чакат каквото и да е разхлабване на рестрикциите, които МВФ наложи на България с въвеждането на паричния съвет. Това заяви пред участниците в конференцията Българската икономика в условията на паричен съвет премиерът Иван Костов. Той посочи, че още най-малко десет години ще се запази и установеното със Закона за БНБ разменно съотношение от 1000 лева за 1 германска марка, с което обори и периодично избуяващите слухове за възможната му промяна. Премиерът отбеляза, че първият и най-важен резултат от въвеждането на Валутния борд е възстановеното публично доверие в националната валута. Това е и първото необходимо условие за възстановяване и на инвестиционния потенциал на страната.


Свободната размяна на левове срещу марки е убедила населението в пълното покритие на националната валута с резервната. Ободрен от стабилизацията, националният бизнес вече пристъпва към формулиране на своите програми за преки инвестиции, които ще започнат да се изпълняват много скоро, е мнението на г-н Костов. Накрая той пожела на присъстващите да се освободят от своите страхове и да погледнат с повече оптимизъм на бъдещето.


Но министър-председателят не скри и горчивите хапчета, които българските банкери ще трябва да преглътнат. Пред репортер на в.БАНКЕРЪ той решително отхвърли възможността за лицензиране на нови банки с български капитал: Страната не се нуждае от нови финансови институции. Смятам, че Емил Хърсев е прав, когато веднъж отбеляза, че засега у нас има повече банки, отколкото банкери.


Иван Костов отхвърли и възможността за изменение на Закона за банките, за да се регламентира в бъдеще правният статут на специализираните кредитни институции - инвестиционни, сконтови, акцептни, спестовни и ипотекарни банки. Читателите на БАНКЕРЪ обаче помнят как водещи финансисти многократно пледираха за подобна нормативна уредба. Целта е не само да се покрият специфични пазарни ниши, като се предложат по-висококачествени услуги. По-същественото в този замисъл е да се създадат условия за оцеляване на част от сегашните малки частни универсални банки. Ако подобна трансформация не бъде извършена, много скоро ще бъдем свидетели на втора вълна банкови фалити заради неизпълнени капиталови изисквания на БНБ. Въпреки това премиерът Костов остана на своята позиция - всяка универсална банка може да предлага специализирани услуги. За тях това не е проблем!


Ясно е, че поне засега политиката оцеляване срещу специализация изглежда невъзможна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във