Банкеръ Daily

Общество и политика

Скопие към Захариева: Македонският език и идентичност са потвърдени

Македонският език и македонската идентичност са факт, потвърден от ООН и по този въпрос не може да има дилема. Правителството на Република Северна Македония е за диалог, който ще доведе до решение на откритите въпроси. Вярваме, че на този етап с правенето на политически изказвания, не трябва да се нарушава процесът на разговори, които се водят между двете министерства на външните работи. Това гласи позиция на македонското правителство след изказването на българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева пред "Ройтерс", пише македонският сайт „Фактор”.

В интервю за "Ройтерс" Захариева заяви, че България не оспорва правото на самоопределение на Република Северна Македония и македонците имат правото да наричат езика си, както пожелаят. "Нашите притеснения са свързани с непрестанните претенции на Северна Македония за македонско малцинство у нас", каза тя. И обяви, че страната ни може да блокира пътя на Скопие към членство в Европейския съюз. България настоява западната ни съседна трябва да признае, че националната идентичност и езикът ѝ имат български корени.

Македонското правителство припомня, че няма нужда от нов Договор за добросъседство и сътрудничество, нито от анекс към споразумението. "Съгласно настоящото споразумение, правителството е готово да направи някои уточнения по въпроси, които предизвикват безпокойство в София и ние вярваме, че по този начин, гледайки през положителна призма, Република Северна Македония ще постигне целта - да започне преговори за членство до края на годината. Европейският съюз", се казва в становището. 

"Факт е, че имаме обща история, която е потвърдена в Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество и ако се фокусираме върху бъдещето, общата история трябва да се използва за намиране на решение. Правителството на Република Северна Македония насърчава експертите от Съвместната комисия по исторически въпроси да продължат да търсят решения", заявяват от македонското правителство. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във