Банкеръ Daily

Общество и политика

Скопяване на суверена

Депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и част от "Обединени патриоти" се запретнаха да "скопяват" Изборния кодекс напук на канонадата от обвинения на опозицията, че готвят фалшификации на вота и искат да получат "служебна победа". Без да им пука от протестите пред сградата на Народното събрание. И без да се впечатлят от предупрежденията, че президентът ще наложи вето, а опозицията ще прати поправките в Изборния кодекс в Конституционния съд и на Венецианската комисия.

Безспорно най-много страсти предизвика предложението на ДПС да бъде "бастисана" преференцията - единствената, макар и твърде ограничена и до момента възможност на избирателите да преподреждат партийните послушковци в листите. На среднощно заседание на парламентарната правна комисия в сряда (13 февруари)  депутатите на ГЕРБ, "Атака"  и  НФСБ подкрепиха предложението на ДПС. Срещу него гласуваха само депутатите от ВМРО и БСП. Но до заплахи, че "малката" или "голямата" коалиции може да се разпаднат, този път не се стигна.

Идеята на ДПС е листата да може да бъде пренареждана само тогава, когато даден кандидат от нея успее да събере толкова броя лични преференции, колкото е съответната "избирателна квота" - т.е. броят гласоподаватели, нужен за избора на един общинар, депутат или евродепутат. За европейските избори това означава около 150 0000 преференции, а за парламентарните - между 12 хил. и 17 хиляди. Според всички експерти това на практика е невъзможен праг, който ще доведе до "бетониране" на листите във вида, в който те се "спускат" от партийните централи. А гражданите ще бъдат принудени да избират "парашутисти" от София, които нито познават, нито ще видят повече в следващите четири години.

Предложението на ДПС беше внесено на 15 януари без един ред мотиви - което само по себе си е нарушение на Закона за нормативните актове. Беше подкрепено от управляващите в правната комисия без нито един смислен аргумент. И буквално часове след гласуването му "по спешност" в комисията  бе внесено за гласуване в пленарната зала.

Точно това предложение предизвика най-силна реакция както сред хората, така и сред опозицията. "Отнемат се права на граждани. Има протестиращи. Група адвокати заплашват, че ще си запалят дипломите пред парламента и казват, че такова право като това, което излиза оттук, те не са учили. Съветът по законодателство моли да им се махнат имената от сайта. Разпуснете ни, няма смисъл. Този парламент има 8% рейтинг и единственото учудващо е, че все още го има", призова Крум Зарков от БСП.

Корнелия Нинова пък предупреди, че опозицията ще внесе предложенията за изменение на Изборния кодекс в Конституционния съд, ще запознае с тях Венецианската комисия и евродепутатите. От своя страна президентът Румен Радев намекна, че и на този закон може да бъде наложено вето: "Това, което се случва с избирателното законодателство, е наистина много тревожно. Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този закон", каза държавният глава.

Обезсмислянето на преференцията обаче далеч не бе единствената "мишена", заложена в негласното споразумение между ГЕРБ, ДПС, Патриотите и "Воля" за промени в Изборния кодекс. На депутатите беше предложено да запратят в небитието и електронното гласуване, а машинното да бъде на практика изпразнено от смисъл. Освен това голямата част от делата по жалби за изборните машинации вече ще се разглеждат в административните съдилища в провинцията. Всъщност въпросното предложение дойде от пленума на съдиите от Върховния административен съд. А как ще се отрази на честността на изборите фактът, че в голяма част от малките населени места съдиите, общинарите и кметовете заедно си ходят я за риба, я по мили семейни тържества - тепърва ще видим.

Другата ключова промяна бе предизвикана от политическите зависимости на членовете на ЦИК, които в няколко поредни изборни процедури не можеха да съберат нужното мнозинство при гласуване на много от решенията си и се стигна дори дотам държавата да бъде дадена под съд заради това. Тази безпомощност на ЦИК роди предложението занапред избирателната комисия да може да взема решения не с гласовете  на 2/3 от членовете си, а само с тези на половината.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във