Банкеръ Daily

Общество и политика

Скок на пътуванията на българите в чужбина през октомври

Въпреки епидемичната обстановка в Европа се оказва, че през октомври българите са увеличили пътуванията си в чужбина. За съжаление продължава тенденцията за силен спад на посещенията на чужденци в България. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Пътуванията на български граждани в чужбина през октомври са над 493 хил., като нарастват с 4,2% на годишна база, отчита НСИ. През миналия месец страната е посетена от над 419 хил. чуждестранни граждани, което е с 45,3% по-малко в сравнение с октомври 2019 г.

Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 67,7%, „служебна“ - с 57,7%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 22,5%.

Транзитните преминавания през страната са 53,1% (222,6 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през октомври, делът на гражданите от Европейския съюз е 44,7%, като броят им намалява с 53,1% на годишна база. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ намаляват с 30,9%, изчисляват от институтът.

През октомври относителният дял на посещенията по цели е, както следва: с други цели – 64,4%, с цел почивка и екскурзия – 21,1%, и със служебна цел – 14,5%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във